Voormalig DDR trip 2015

Bezocht: CANL Groenlo ( Marveld) – CPD Stemwede-Levern ( Topplatz) – CPD Schwerin (Mixed Parking bij centrum en kasteel) – CPD Binz-Prora (Oase, Topplatz) – CPD Neustrelitz – CPD Fürstenberg – CPD Magdeburg (in centrum aan de Elbe) – CACZ Litomerice ( camping nabij Terezin (Theresiënstadt) – CPD Dresden (in centrum) – CPD Eisenach – CPD Bad Arolsen-Wetterburg – CP Bedburg Hau

Uitleg: CA = camping, CP = camperplaats, de toevoeging NL of D of CZ = het land (notatie zoals op een auto).

7 augustus 2015: Oefenweekend in Groenlo. Gereden: 333 km.

Na 5 jaar trouwe dienst hebben we de Elnagh Slim 5 ingeruild voor een Bürstner Delfin Performance. Dat is dus onze nieuwe Crazy Horse, afgekort onze CH. Geen nieuwe naam, want de “Crazy Horse”, dat is voor ons het equivalent van het begrip camper. Vanwege hoe het voor ons mogelijk werd, het camperen met een betrouwbare camper. En mensen herkennen ons door die naam en het artwork op de motorkap. We zeggen ook nooit: “We gaan de camper uit de winterstalling halen.”  We zeggen: “We gaan de Crazy Horse halen.” Of “De maffe knol.” Of “De CH”. Of “Het gekke paard.”  We krijgen onderweg wel eens vragen of wij dan wat met paarden hebben. Nee, helemaal niet, de uitleg staat op de main site hier.

We hebben 5 jaar lang met veel plezier met de Elnagh gecamperd en 5 jaar lang was dat onze ideale indeling met die mooie L-keuken, dat extra bankje, waardoor je er met 6 personen in kon zitten, de grote koelkast met vriesvak en de badkamer naast het Frans bed. Echt: 6.70 meter en zo slim ingedeeld.  Maar het Frans bed was nu voor mij niet zo handig meer, dus we moesten op zoek naar een camper met lagere bedden.
De nieuwe CH heeft wat fijne dingen die we voorheen niet hadden: zonnepaneel dat babbelt met 2 nieuwe huishoudaccu’s, we hoeven nooit meer aan de stroom te hangen. (Maar als de prijs all-inn is doen we dat natuurlijk wel, dat spaart weer gas uit voor de koelkast en als het koud is voor de boiler (ringverwarming.)  Een omvormer van 12 naar 230, dus geen gedoe meer met die 12 V aansluitinkjes. Als we niet aan de stroom hangen: schakelaar van 0 naar 1 zetten, stekker inprikken en hoppa, je kan je laptops opladen en je telefoons, wat je maar wilt. 4 dakluiken, ook 1 in de badkamer, de camper oogt heerlijk licht. Een t.v. in een kastje, voorheen hadden we een losse t.v die we op de eettafel zette. Werkte ook prima en we kijken alleen t.v. als het te koud is om buiten te zitten, maar dit is wel relaxed, want je kan die t.v. omdraaien en op bed ook t.v. kijken.
Voor ons oefenweekend kozen we Marveld in Groenlo, Elshofweg 6, 7141 DH Groenlo. Wij kiezen zelden een camping, wel om af te spreken met onze campervriendjes, dat is altijd gaaf, maar niet als we zonder groep gaan camperen. En ik heb een pasje van SVR (Stichting Vrije Recreatie), daar doneer ik jaarlijks een tientje. We hebben er zelden gebruik van gemaakt, maar och, mij lijkt het een sympathieke organisatie en wat is nou een tientje op een heel jaar, he? Maar onze voorkeur gaat uit naar Camperplaatsen. Liefst waar je camper op verharde ondergrond staat en toch een stukje gras ernaast.
De keuze viel op Groenlo, omdat we ook graag Obelink in Winterswijk wilden bezoeken, het luilekkerland voor camperaars. We kwamen er weer met een boodschappenkar vol spullen vandaan. En het is zoals elke keer: vele aankopen zijn geweldig en kei handig en andere dingen, och, dat blijkt niet te werken en die laat je de volgende keer gewoon thuis.
Marveld is een grote luxe camping. Ons verblijf – ze hebben speciale verharde camperplaatsen – kost 28,50 per nacht. Wij ervaren dat als duur! Het is nog hoogseizoen, wij hebben op deze camping ooit eens gestaan voor 18 euro. En niets ten nadele van Marveld, het is gewoon dat wij CP’s gewend zijn en dat is veel goedkoper. En als we al op een camping staan, is het een kleine camping. En Duitsland en Frankrijk, daar zijn de CP’s erg goedkoop. Maar in mijn perceptie is NL ook wel goed bezig en nu NKC het convenant met Recron heeft beëindigd: there’s hope yet.  Voor wie even niks te doen heeft: de verslagjes van voorgaande jaren, vele lange weekendjes in NL: er zijn in NL al veel prachtige CP’s waar je ook voor weinig geld met je camper kan staan, in ons eigen kikkerlandje. Bij jachthavens en op privé grond, hopelijk volgen vele gemeentes nu ook. Wat apart is: onze eerste camper was een Sir Mobil. Huh… een wát?? nooit van gehoord… we hebben destijds gezocht naar de fabriek maar die was al failliet. We zijn er nooit meer eentje tegengekomen. De tweede camper was een Elnagh Slim 5. We zijn er slechts één keer eentje tegengekomen in Luxemburg en nog een paar keer een Elnagh Marlin. En nu dan een Bürstner Delfin Performance. Nou, we komen hier in Groenlo aanrijden, gaan op de CP staan en meteen zien we dat tegenover ons het tweelingbroertje van onze CH staat, alleen dan wit met lichtblauwe bumper. Super gezellig, die mensen, Roel en Wilhelmina, die waren voor ons natuurlijk een vraagbaak en hebben ons met vele kleine dingetjes kunnen helpen. We hebben heel gezellig bij elkaar gezeten tot het bedje toe- tijd was. Ik vervolg het verslag een paar dagen later met onze eerste trip, we willen naar voormalig Oost Duitsland. Dat is althans de planning.

 

 13 augustus 2015: Vlijmen – Emmeloord – (Stemwede) Levern. Gereden: 409 km.

We beginnen deze trip bij een Topplatz uit het Duitse gidsje:
Reisemobil Stellplatz Hollenmühle, Hinterm Teich 3, Levern
GPS: N 55.2207 E 8.2630
Maar we rijden een stukje om naar Emmeloord. Reden: de nieuwe Crazy Horse heeft super mooie bekleding, een soort alcantara stofje en dat is muisgrijs met oranje/cognac-kleur. Prachtig. Maar: wij kennen onszelf. Wij zijn geen “troetelaars” die de hele tijd zuinig lopen te zijn met de spulletjes en “O jee, als er maar geen vlekken op komen.” Niet dat het erg is als je dat wél bent, ik bedoel het niet als kritiek, integendeel: je camper ziet er dan waarschijnlijk over 20 jaar nog als nieuw uit.  Maar wij hebben wat hulp nodig in het netjes houden. Dus: op zoek naar beschermhoezen voor de stoelen in de cabine. We zagen op internet door de bomen het bos niet. Wel hoofdsteun, geen hoofdsteun, universeel of toch op maat, lang, breed, dik, dun….
Gelukkig vond Wil een adresje in Emmeloord: Bearlock, distributieweg 3A. www.camperline.nl Zij leveren aan bedrijven, maar als je als particulier belt dat je langs wilt komen, ben je welkom. Wij vonden de service geweldig! We kwamen voorrijden, die mevrouw keek in de cabine wat voor type hoes het moest worden ( “dat is de 4B”, zei ze beslist en ze had gelijk!  ) en we moesten de kleur kiezen. Ik word niet gehinderd door enige vorm van smaak als het gaat om interieur , dus ik dacht dat de kleur camel wel okee was. Nou, wij met de camelkleurige hoezen naar de cabine, en toen zag zelfs IK al dat dat niet ging werken.  Die mevrouw wierp één blik op het interieur en ze zei: “Momentje, ik ga even de grijze hoezen halen.” Die kleurden een stuk beter en ze werden keurig geplaatst, het ziet er gaaf uit, die hoezen zo strak om de stoelen, het is maatwerk en precies bedoeld voor de stoelen in onze cabine, het sluit gewoon prachtig aan. We zijn er erg blij mee. (je kan daar niet pinnen, dus contant betalen) .
Maar ik dwaal weer af. En ik kom nu aan het geweldige momentje zo meteen.
Dus wij blij met die prachtige hoezen en vrolijk op weg naar Levern.
De lezer hier moet weten: we hebben een aantal campervriendjes, die we maar een paar keer in het seizoen treffen en het is ZO fijn elkaar weer eens zien, want in de wintermaanden is dat voor ons geen optie, onze CH gaat in oktober weer in de winterstalling en komt er in maart/april pas weer uit.
Dus voor ons is het als we mazzel hebben 2 x per jaar, dat we onze campervriendjes kunnen treffen. Nou, picture this: Wij rijden die camperplaats op, ik hijs me uit de cabine om te kijken wat handig is om te gaan staan, het is een warme dag dus toch maar even kijken hoe de zon staat en daar staat een man zo vriendelijk te glimlachen…. Huh … Ik kijk nog eens goed: bekend koppie! Ja, dat is Michel!! Dat moment vond ik onbetaalbaar, dat hij daar stond met hun camper en zijn Joke, als verrassing voor ons!

Ik vond het super gaaf, zij hadden gelezen dat wij hierheen gingen en besloten daar ook heen te gaan. En het werd nog gaver: Henk en Riet kwamen de volgende dag ook! Wij hebben dat echt geweldig gewaardeerd, om Joke en Michel en Henk en Riet te kunnen ontmoeten hier. We hopen dit seizoen de andere campervriendjes ook tegen de bandjes te rijden als we kunnen. Dit was een onverwachte verrassing. Gelukkig hebben we Schots Weekend in België nog in de planning en ook Whisky by the Sea in Vlissingen, waar we onze campervriendjes nog kunnen ontmoeten.

 

15 augustus 2015, Levern – Schwerin. Gereden: 379 km.

Extra dagje in Levern gebleven omdat we het zo leuk vonden de campervriendjes te zien. Gezellig samen gegeten dankzij de goede zorgen van Joke. We hadden nooit verwacht dat we hier door alle vier uitgezwaaid zouden worden, echt gaaf. Dus met een heel goed gevoel op weg.
Het zat niet echt mee, we moesten over de A1 en daar waren veel ongelukken gebeurd. Vind ik niet zo raar, ze rijden daar als gekken en komen met 150 km/uur langs razen.
Schwerin, dat was een mixed parking. Dat wisten we vooraf, normaal vermijd ik mixed parkings omdat je in een vak staat tussen de auto’s in. Mixed parking is gewoon een parkeerplaats waar campers mogen overnachten. Maar voor bezoek aan een stadje is mixed parking juist fijn, alles is op loopafstand, he.
Info: Jägerweg 19053 Schwerin.
GPS: N 53.61983, E 11.41149
Kosten zijn 8 euro. ( door de slagboom, uitrij kaart bewaren en volgende dag bij de automaat betalen en uitrijden). Arriveer je na 19.00, kost het je slechts 4 euro bij uitrijden.
Het Stadje Schwerin is de moeite waard en ‘s avonds als de auto’s weg zijn op de parkeerplaats, kan je gewoon je stoeltjes buiten zetten, hoor.Je moet natuurlijk niet verzinnen dat je een vuurkorfje buiten gaat zetten of je BBQ, of dat je bedenkt dat het hier wel een goed plan is om een paar waslijnen te spannen om je wasgoed te drogen. grin Gewoon een kwestie van gezond verstand en ter plekke kijken wat mogelijk is. Deze CP is op loopafstand van de stad en het kasteel.

 

16 augustus 2015: De dag van: ZOEK de leuke CP: Schwerin – Altenkirchen – Lohme ( 2x) – Sassnitz – Sellin – Binz-Prora. Gereden: 309 km.

We wilden aan de Oostzee gaan staan, op het eiland Rügen. Onze nieuwe navigatie, de Garmin, stuurde ons steeds de boot op, wat voor route we ook kozen. We moeten alle opties nog ontdekken, maar steeds die boot op? Ik kan nog steeds ouderwets de routekaart lezen en ik zag dat de B 96 de doorgaande weg is en dat daar toch echt een brug is, dus je hoeft die boot helemaal niet op. Ik zei op een gegeven moment tegen Wil: “Wat voor optie heb jij aangevinkt: ” Ik MOET de boot op?”.  Want de navigatie bleef dat zeggen totdat we het knopje “vermijd veerboten” vonden. He he… boot helemaal niet nodig, gewoon de B 96 volgen en de brug over. Het werd een draak van een rit voordat we een fijne plek vonden. Want: Altenkirchen, dat hoort een Topplatz te zijn, dat is Knaus Campingpark Rügen. Dat is een CP naast de camping. Nou, de weg erheen is vervelend. Een weg, zo smal als een fietspad, gelukkig met hier en daar een inham om elkaar te passeren. Dat is allemaal wel te doen. Maar: een stukje voor de CP ligt een camping, en toen wij erheen reden, moesten een aantal caravans daar aanmelden bij die receptie en die stonden dus voor die receptie en er kon niemand meer passeren.
Uiteindelijk arriveerden we wel, maar ik had al de pest in over die rare toegangsweg en mijn humeur werd er niet beter op toen we de CP bekeken. Rechts op beton een aantal plaatsen en links op gras nog meer plaatsen. En ja: uitzicht op de Oostzee is mooi, de zee ligt een aantal meters lager en het is een mooi uitzicht. Maar verder: het voelde meteen niet goed. En Wil had hetzelfde. En als wij beiden dat gevoel hebben: dan gaan we wat anders zoeken. Ik zeg niet graag negatieve dingen over CP’s omdat het vaak toch subjectief is, wat de ene levendig vindt, vindt de andere druk. En wat de ene lekker rustig vindt, vindt een ander weer doods. En de ene maand zal het ook anders zijn dan de andere. Maar ik beschrijf gewoon ons gevoel erover. We liepen de stukken gras op waar de campers stonden. Nergens was gepraat of gelach te horen. Ik maak altijd oogcontact en groet vriendelijk: niemand groette terug. Al die stelletjes zaten voor hun campertje een beetje verveeld voor zich uit te staren.
Wil keek mij aan en zei: “Wat vind jij?” Ik zei: “21 euro voor deze plek? Wegwezen!”  Toen moesten we die rotweg weer naar beneden, maar gelukkig weinig tegenliggers.
Ik had in de NKC gids Lohme gezien, 2 CP’s. Daarheen gereden. De ene was zo vol dat je amper je deur nog open zou kunnen doen en de andere was een gewone parkeerplaats. Okee. Ander plan: Sassnitz. Daar reden we per ongeluk voorbij en toen heb ik op de Garmin Sellin ingetoetst. (Reisemobilhafen Rügen). Dat is een gave CP met stadje op loopafstand. Helaas, vele anderen vóór ons hadden dat ook al ontdekt, de poort was al dicht, CP stond vol. Wil is er nog even heengelopen om te checken, maar Sellin stond bommetje en intussen was ik aan het zoeken naar een andere plek in de buurt. En die vond ik: CP Binz-Prora.
Wohnmobil Oase, Proraer Chaussee 60
Achteraf zag ik dat die CP ook in het Topplatz-gidsje staat.
Een grote CP, er kunnen er 145 staan. Je gaat door de slagboom d.m.v. kaartje uit de automaat. Betalen doe je achteraf bij de beheerder en dan heb je een half uur om uit te rijden.Verblijf kost 14 euro per nacht en groot pluspunt: de bus naar Binz is gratis! Je vraagt bij de beheerder een kaartje, een retourticket. Je stapt op bij de CP (200 m lopen) en je stapt in het centrum uit. Het centrum is leuk, heel toeristisch, je kan naar de boulevard/Oostzee lopen of genieten van straattheater. En er zijn heel veel gezellige terrasjes. En als je terug wil, ga je naar het busstation en dan stap je bij Proraerheide weer uit.
Als je van vis houdt, kan je op de CP ook lekker eten voor weinig geld. Bij de Rügener Räucher Hütte. Wij hebben er gegeten voor 12 euro per persoon, inclusief drinken: Wil een donker bier en ik een glas wijn. Mijn visjes waren maatjes haring en ik ben niet echt een visliefhebber, maarre… lekker! ?De plekken hier zijn erg ruim, maar variëren. Wij hadden een super ruime plek, maar er zijn ook kleinere plaatsen, daar worden de buscampers heen gestuurd, die zijn kleiner en hebben zo ook een fijne plek.

Er stond hier een gave camper, dat was een voormalige officierswagen uit de DDR tijd. Daar sliepen vroeger 6 officieren in, want die wilden natuurlijk niet in een tent slapen.
De eigenaar vertelde dat hij nooit het Duitse eenwordingsgevoel beleefd had, het was er voor hem niet beter op geworden, al was hem dit wel beloofd.
Deze plek is zo fijn dat we hier een extra dagje blijven.

 

 

18 augustus 2015: Binz – Neustrelitz. Gereden: 177 km.

Vandaag weer on the road. De B96 om van het eiland naar het vasteland te gaan is druk, maar de terugweg gaat sneller dan de heenweg. En het uitzicht als je over de Rügenbrücke gaat, is echt mooi. De CP in Neustrelitz heeft ruime, verharde plaatsen.

 

Stadthafen

Zierker Nebenstrasse 6

17235 Neustrelitz

De inworp voor de automaat is 8 euro voor 24 uur. Sani: melden bij de havenmeester, daar kan je via de automaat die naast het kantoortje hangt, munten kopen waarmee je je grijs water kan lozen en je chemisch toilet.
Wij zijn vandaag 33 jaar getrouwd en onderweg hebben we bij de Lidl bubbeltjes gekocht om dat te vieren. We staan hier met 20 campers, een prima overnachtingsplaats. Fijn dat we een SMS van de kinderen kregen, want we hebben tot nu toe op weinig plekken wifi gehad. Dochter zei van: als je kan: skypen? Dat we onze kleinzoon weer even konden zien. We zouden dolgraag willen, maar dat gaat hier niet.
Mijn keukenprinsje heeft hier wel een feestmaal bereid: Biefstuk met gebakken aardappeltjes en salade. Heerlijk! En een leuke trouwdag!

 

19 augustus 2015: Neustrelitz – Fürstenberg. Gereden: 29 km.

CP aan de haven: Marina Fürstenberg Ravensbrücker Dorfsstrasse 26 Fürstenberg. GPS: N 53.19344 E 13.14985 We kwamen op deze CP eigenlijk bij toeval terecht en deze CP ligt op loopafstand van Ravensbrück Memorial, het voormalig concentratiekamp. We zijn erheen gelopen en ik was wel onder de indruk. Er is niet veel meer van over ( de Russen hebben veel vernietigd), maar je vindt nog wel de SS officiers-woningen en de fundamenten waar de barakken stonden. Ik dacht in eerste instantie dat er 3.000 Poolse vrouwen daar zaten. Maar dat was nog maar het begin. Vanuit andere kampen werden vrouwen naar Ravensbrück gebracht. En na de aanslag op Hitler kwam er ook een strafbarak en daar gebeurden vreselijke dingen. En meteen terwijl ik dit typ vind ik die opmerking al onzinnig, want in ELK concentratiekamp zijn vreselijke dingen gebeurd. Dingen die het gezond verstand te boven gaan. Uiteindelijk hebben 130.000 mensen geregistreerd in Ravensbrück gewoond. Kinderen werden in eerste instantie vermoord, later mochten ze blijven leven als ze konden werken. Tijdens de dodenmars aan het einde van WO II lagen er duizenden lijken langs de weg, doodgeschoten door de SS.

Maar na deze sombere note: terug naar deze tijd. Deze CP is prima, kost 9 euro per dag. Sani gebouw super schoon, ik had een lekker warme douche. Je staat echt ruim en je loopt zo naar de haven en ook naar het Ravensbrück memorial. Wifi is gratis, je krijgt van de havenmeester de code. Menig fysiotherapeut zou trots op me zijn: Duitsland is goed voor me, ik doe hier zelfs aan gewichtheffen.  We zaten dus op www.campercontact.nl wat te kijken en daar staan ook de reviews van mensen die op een CP gestaan hebben. Vaak super nuttige info, hoor, ik zet er ook wel eens wat neer of plaats een foto van een CP. Ik ben heel blij met info van andere camperaars daar. Maar sommige commentaartjes zijn wel grappig. Zoals een stel dat meldt dat op een CP het sani gebouw niet open is, wat raar! Eh… die waren daar op 19 december, dan vind ik dat niet zo raar, het staat er vaak bij, van wanneer tot wanneer het sani gebouw open is. Of een ander commentaartje wat we ooit lazen over een CP waar we in Frankrijk aan de Moezel stonden: “Geluidsoverlast van klokken!” Tja, elk uur hoorde je ergens in de verte “bim” en vervolgens “bam” en dat was het dan…. Of een plaats die als “doods” werd aangemerkt. Wij stonden daar en moesten ons bij het gemeentehuis melden, er was een parkje, er was zelfs een barretje waar je een biertje kon drinken en om de feestvreugde nog wat te verhogen kregen we een gratis sleuterhanger en een lip-balsemstick! Dus toen dacht ik: “Doods? Wat had je dan verwacht, waxinelichtjes op de oprit en een welkomstfanfare?” En vandaag lazen we onderweg een commentaartje van een mevrouw die over een CP zegt: “Tja, deze camperplaats, niet echt wat mis mee, maar: er stonden toch wel heel veel campers!” Eh…. wat had je dán verwacht, he, driewielers??…   Maar ik klaag niet, hoor, ik ben blij met alle ervaringen die camperaars met elkaar delen. Morgen gaan we naar Magdeburg, dat is althans de planning. Wat onze Crazy Horse betreft: we vinden hem beiden geweldig! Zoveel luxe dingetjes die wij helemaal niet gewend zijn. Maar gaaf om aan boord te hebben.

 

21 augustus 2015: Fürstenberg – Magdeburg. Gereden: 221 km.

Weer heerlijk geslapen – ik was bang dat 2 enkelbedden heel ongezellig zou zijn en lepeltje-lepeltje liggen is er niet meer bij. – Maar het is gewoon evengoed knus slapen dichtbij elkaar, er zit alleen een padje naar de badkamer tussen. En die matrassen slapen heerlijk. We waren weer redelijk vroeg op pad. Gelukkig dachten we er vóór vertrek aan dat de handdoeken en de theedoek nog op het fietsenrek hingen. We hebben ooit eens kilometers door Frankrijk gereden met mijn badslippers nog aan het fietsenrek, nog een wonder dat ze er nog aanhingen toen we er aan dachten.  Onderweg zag ik een leuk opschrift op de vrachtwagen voor ons: “Bis man Apfel per email verschicken kann, müssen wir uns die strasse leider nog teilen.” (Totdat men appelen per email kan versturen, moeten we helaas de weg nog delen).We hadden op de FB pagina (camperclub) een goede tip gelezen van een camperaar over waar je het best je navigatie kan plaatsen: op de binnenspiegel. Want je hebt toch geen achterruit meer (achterRuit, niet te verwarren met dat je geen achteruit meer zou hebben, want dat zou lastig rijden zijn, alleen maar vooruit) dus die spiegel is overbodig. En als je hem daar plaatst heb je geen last van zonlicht en de bijrijder kan ook gemakkelijk meekijken. Een fantastische tip, dank aan degene die die tip gaf, ik weet helaas zijn naam niet.

Gearriveerd op de CP in Magdeburg:

Stellplatz Petriförder Petriförder 1

39126 Magdeburg.

Een geweldige plek, je loopt zó het centrum in en je staat pal aan de Elbe. Let wel: NIET op zondag, want dan is hier de vismarkt en op zondag kan je hier dus niet staan. De kosten zijn 8 euro voor 3 dagen (wij blijven maar 1 dag, maar je mag voor die 8 euro dus 3 dagen staan). Chemisch toilet legen kost bij de sani-zuil 1 euro (dan gaat de zuil open en heb je 4 minuten om toilet te legen en te spoelen), maar de overnachtingsprijs is zo laag, dat die ene euro er gemakkelijk van af kan, he.

Als je aan komt rijden, stop je 8 euro in de automaat (alle camperaars weten: altijd veel kleingeld meenemen, 50 eurocentmunten, 1 euromunten en 2 euromunten) en dan gaat het paaltje naar beneden en kan je inrijden en een plekje uitzoeken. Morgen als we uitrijden, hoort dat paaltje vanzelf naar beneden te gaan. We staan hier met 30 campers en erg ruim opgesteld, veel ruimte ertussen. Volgens Campercontact kunnen er 50 staan en als het allemaal wat dichter bij elkaar zou staan, kan dat best kloppen. Maar voor nu is er voor iedereen een ruime plek en er zouden nog zeker 5 laatkomers tussen kunnen schuiven. Naar het centrum lopen was gemakkelijk vinden: het fietspad vanaf de CP volgen – fietspad gaat boven over de drukke weg heen, dus geen problemen met oversteken – en je loopt zo naar de Alte Markt. Gezellig op een terrasje gezeten en ik heb een foto genomen van Wil met zijn baard. Wil is op zijn 55ste qua haarkleur nog nauwelijks grijs, hier en daar een sprietje. Maar: zijn baard wel. Op vakantie laat hij meestal zijn baard staan – ik vind het niet mooi maar ik piep er niet over – maar die baard is dus bij zijn kin niet eens meer grijs, maar wit! Op die foto was het niet goed te zien, dus ik heb in de camper een nieuwe genomen. Ze hebben hier ook een heuse strandbar. Leuk bedacht: ze hebben wit zand gestrooid, met steigerplanken om overheen te lopen. Er zijn picknick tafels maar ook zitjes met strandstoelen. Er is muziek, een eettentje en een bar. Het zat er vanavond helemaal vol en wij vonden het ook kei gezellig. Op de Elbe hebben we niet erg veel bedrijvigheid gezien. Er zijn hier wel 2 aanlegsteigers voor rondvaartboten en ik heb wat jachtjes zien varen en wat vrachtverkeer en een roeivereniging die aan het oefenen was. Ik ga zo meteen maffen, morgen gaan we Tsjechie in, een klein stukje maar, maar ik wil graag naar Terezin Memorial (Theresienstadt). We hebben in NL bij GWK wat Tsjechische kronen gekocht, maar we moeten ergens bij de grens zien dat we een 10-dagen vignet kunnen kopen, dat is verplicht.

 

22 augustus 2015: Magdeburg – Litomerice. Gereden: 349 km.

We konden net vóór de grens bij een tankstation het vereiste vignet kopen. Kosten: 12 euro voor 10 dagen. Wij gaan morgen Tsjechië al weer uit, maar het is verplicht dus we hebben dat netjes gekocht.

We staan nu op een camping in Litomerice.

Autocamp Slavoy.

Strelecky Ostrov 412 01

10133 Litomerice.

Ons plan A was Theresiënstadt bezoeken op de heenweg en daarna naar de camping en dan morgen naar Dresden. Maar het werd wat later dan gepland, we waren best moe en konden het Terezin Memorial zo snel niet vinden. Nog gestopt bij een pension om de weg te vragen, maar Wil kreeg nors de vraag of hij wat wilde eten of drinken, en toen Wil zei dat hij alleen wat wilde vragen, werd de deur voor zijn neus dichtgesmeten. Best onbeschoft. Dus plan B werd geactiveerd: meteen door naar de camping en morgen gaan we via Terezin dan naar Dresden.
Deze camping: tja, het oogt een beetje knullig, de toegangsweg en hoe iedereen hier een plekje heeft gevonden en het komt een beetje rommelig over. Maar het is onze eerste keer Tsjechië, ons verwachtingspatroon voor een camping in zo’n land moet wellicht bijgesteld worden en het heeft ook zijn charme en er is zelfs een restaurantje. Overnachting kost 375 Tsjechische Kronen, omgerekend ongeveer 16 euro en dat is inclusief stroom. Het restaurantje hier: verrassend goed! Want dát was wel het laatste wat ik hier verwacht had! Wij hadden geen zin om te koken, eh… nou, WE … ik kook nooit in de camper, het aanrechtje hier is voor mij: “oh ja, dat ding in de keuken dat ik nooit gebruik”. Het restaurantje, tja, klein gebouwtje maar ze hebben wel een soort veranda. En daarnaast 2 party tenten met picknicktafels. Dus we dachten: gewoon proberen en wij werden aangenaam verrast. Vriendelijke, vlotte bediening, je kreeg heel snel je eten en tjonge, ik had hier een grote biefstuk, botermals, met pepersaus en champignons en ook nog een wijntje: voor 11 euro! En Wil had een mixed grill met een biertje en dat kostte hetzelfde. Dus dat was echt een bonus hier. Wij vinden dit een fijne plek om te overnachten. Het valt ons op dat hier veel Denen staan, veelal met caravan. Ik denk vanwege Terezin (Theresiënstadt), want daar zijn veel Deense Joden heen gebracht. Dat zij daarom graag naar het Memorial willen. Ik heb het hen helaas niet kunnen vragen, ik spreek geen Deens.

 

23 augustus 2015: Litomerice – Theresiënstadt (Terezin) – Dresden. Gereden: 119 km.

 

Op weg naar Terezin Memorial, dit was immers de reden dat we een stukje Tsjechië ingereden zijn. Ik had niet goed begrepen dat het heel Terezin beslaat, ik dacht aan een concentratiekamp op 1 plek met een muur eromheen.

Onze nieuwe navigatie kon het adres van het Memorial niet vinden. Het adres is: Principova Alej 304 , 41155 Terezin. Maar dat konden we niet invoeren. Gelukkig heeft Garmin een optie “Historische plaatsen” en zo kwamen we er toch. Op die plaats konden we de vesting bekijken ( het kleine fort). Je kan daar een combi kaart kopen, voor 2 personen 18,50 (je kan met euro betalen) en dan kan je naar de vesting, een rondleiding meelopen (gratis), de Engelstalige rondleiding is uiteraard de grootste groep en daarna mag je met dat kaartje ook naar het Ghetto Museum en de Magdeburg barakken. Parkeren was overigens ook gratis. Ik was erg onder de indruk van de vesting. Hoe die mensen daar hebben moeten slapen en eten en op appél staan. Er was een ruimte (geen barak, maar een ruimte in de kleine vesting) waar 60 joden moesten slapen, met helemaal niks behalve 1 emmer als toilet. Het raam ging ’s nachts dicht en er was een klein gat in de muur voor ventilatie. Er zijn daar ook veel mensen gestikt gedurende de nachten. Ik stond daar overdag met een groep mensen die die rondleiding volgden en ik kreeg het daar overdag al benauwd! En de isoleercellen, waar door de Gestapo volop gemarteld en gemoord werd, dat gebeurde immers allemaal zonder getuigen. En de ziekenzaal, er waren doktoren – ook gevangenen – maar die hadden niks, geen medicijnen, geen medische hulpmiddelen, niets. Als er geopereerd moest worden, ging dat met messen of scharen. Ook een gruwelijk idee.

En dan het propaganda-aspect: er is daar een kapsalon met tig wasbakken en spiegels! We stonden versteld, alle toeristen. Wij zagen dat en behalve de vloer was heel die ruimte nog origineel. Bizar. Want alles was zo klein en krap en de mensen sliepen krap naast elkaar en dan 3 rijen hoog, dus huh…hoezo ineens een ruime kapsalon???? Om het Rode kruis te misleiden. Want er waren zoveel Deense joden hierheen gebracht en de Deense regering wilde dat het Rode Kruis daar ging kijken hoe het met de mensen ging. Dus het moest wel als een kamp ogen waar gevangenen prettig konden verblijven.  Die kapsalon met alle wasbakken en spiegels is nog helemaal intact, ze hebben alleen de vloer moeten vernieuwen vanwege waterschade. (overstroming in 2002). Maar gewoon het idee erbij: het is bizar.

De dame die de rondleiding in Engels gaf, sprak prima Engels, wel met accent natuurlijk, maar was prima te verstaan en zo begreep je ook meer van hoe de vesting werkte en de gevangenen die daar zaten.

Daarna naar het Ghetto Museum, en wat ik daar zo indrukwekkend vond, waren de tekeningen die bewaard zijn gebleven, tekeningen van de kinderen daar. ( we mochten daar helaas geen foto’s maken). Je krijgt in het museum wel een goede indruk van hoe het leven in de Ghetto was, maar tekeningen van kinderen spreken toch boekdelen. De kinderen tekenden hoe hun leven eerst was, hele andere tekeningen dan hoe het leven in de ghetto was, het geeft een heel goed beeld, vind ik. Helaas staat onder de meeste tekeningen wanneer het betreffende kind in Auschwitz overleden is. Slechts onder een paar tekeningen staat “survivor”.

Na een dag Theresiënstadt kijk je met diep ontzag terug aan de tijd dat mensen daar moesten overleven onder zulke erbarmelijke omstandigheden. Diep respect voor de mensen die dat dag in, dag uit verdragen hebben. En diep respect voor hun overlevingsdrang! Helaas hebben velen het toch met de dood moeten bekopen, zij werden gedeporteerd naar vernietigingskampen of stierven ter plekke al aan alle ziektes die er rondwaarden. Het is goed dat er dergelijke plekken bewaard zijn gebleven om ons er aan te herinneren wat er gebeurd is en hopelijk om te voorkomen dat zoiets nog eens kan plaatsvinden.

Na Terezin zijn we naar Dresden gereden. Daar vonden we een Camperplaats dicht bij het centrum:

Am Blüherpark

Zinzendorfstrasse

01067 DRESDEN

Het is slechts 500 meter van de Altstadt vandaan. Als er niemand in het receptie-hokje zit en je wilt stroom, moet je je even melden bij de City Herberge (wit gebouw en de naam staat erop) , daar krijg je voor een borg van 10 euro de sleutel voor de stroomkast. Heb je geen stroom nodig, dan stop je gewoon voor 24 uur verblijf 14 euro in de automaat. Er is een sani zuil aanwezig. Dresden is een prachtige stad met geweldig mooie bouwwerken. Ik wilde graag de Frauenkirche zien en dat was maar 800 meter lopen. Echt prachtig en natuurlijk heb ik in de kerk een kaarsje aangestoken: “voor goed geluk”. Dresden is in 1945 plat gebombardeerd en tot 1994 was de kerk slechts een ruïne. De mensen hadden wel na de oorlog zoveel mogelijk bakstenen verzameld en genummerd, ik las online zeker 8.000 stenen! en de Frauenkirche is prachtig hersteld. Ik vond de kerk overdonderend mooi.

Daarna hebben we om een beetje bij te komen van alle indrukken van deze dag bij een Italiaanse wijnbar wat gedronken. Het tentje heet “Mamma Mia” . Wil had een lekkere dubbele espresso en ik had een heerlijke Prosecco. We overnachten hier met ongeveer 40 campers en het voelt hier veilig en fijn.

 

24 augustus 2015: Dresden – Eisenach met tussendoor Concentratiekamp Buchenwald./Weimar. Gereden: 310 km.

Buchenwald Memorial was gemakkelijk te vinden en is een bezoek echt meer dan waard. Met Garmin bij historische plaatsen te vinden, dat zal met andere navigatie net zo zijn. Postcode is 99427 Weimar. Dit is heel anders als Theresiënstadt, dit is meer wat ik van films ken (Holocaust, Schindler’s List, Escape from Sobibor etc.) : Heel groot en prikkeldraad eromheen en eindeloze barakken ( die zijn er niet meer maar ze hebben aangegeven waar ze stonden. En april 2016 moet er 1 reconstructie gebouwd zijn.) Hier hebben we niet gekozen voor de rondleiding, we hebben zelf rondgelopen. Ik heb hier een boekje gekocht om alles nog eens na te lezen als ik thuis ben. Ik vond het fijn dat wij deze plek onderweg konden bezoeken. Er is in Weimar ook een CP, maar wij reden wat verder naar de CP in Eisenach. Wohnmobile Waldhelm. Ringstrasse 27, Eisenach. GPS: N 51.00162 E 10.32340 Dhr. A. Waldhelm is camper dealer, hij verhuurt ook LMC. Kosten zijn – zonder stroom – 10 euro. Stroom kan ook, ik geloof dat dat 3,50 kost. Je kan hier wel je chemisch toiletje en je vuilwatertank legen. Ruime plaatsen, op beton met groen erdoorheen, dus veilig en dat was maar goed ook, want voor het eerst deze vakantie regent het, en niet zo’n beetje ook, het komt met bakken uit de hemel. We hadden eerst nog het luifeltje uit en schuin gezet, in de hoop dat we daaronder droog bleven en dat het water afgevoerd werd. Maar de wind stak op en toen zijn we maar binnen gaan zitten. De camper die in de verhuur is: er kwam een auto aan met man, vrouw en twee kinderen. Die wilden kijken of het was, de camper die ze voornemens waren te huren. Ik had schik om die 2 kinderen. Die renden op de camper af, er werd uitleg gegeven aan hun ouders. Maar die kinderen duikelden meteen die camper in: “Mutti, Mutti, kuk mal!” en bij de uitleg aan de huurders ging de garage open en er zat er meteen eentje in, he: “Mutti: ik bin innen, es is grossartig!” Dus ik denk wel dat dit gezin die camper gaat huren.

 

25 augustus 2015: Eisenach via Bad Sooden (Grensmuseum) naar Bad Arolsen. Gereden: 164 km.

We zijn weer op weg. Onderweg passeren we het bord met “Ehemalig Innerdeutsche Grenze”. We zijn op weg naar de CP in Bad Arolsen, maar dankzij de tip van ons gezellige campervriendje Jos , gingen we onderweg eerst het grensmuseum bewonderen. De weg erheen is beslist niet om blij van te worden, hoor. Zo smal als een fietspad en er zijn wel passeer-inhammen, maar heel weinig. En zonder die inhammen kan je niet passeren, want aan de ene kant is een vangrail met afgrondje eronder en aan de andere kant heb je 30 cm en dan een greppeltje. Maar goed, op de heenweg geen tegenliggers. Dus dan is het simpel, he, dan heb je mazzel. Het grensmuseum: “Grenzmuseum Schifflers Grund” is de moeite van een bezoekje zeker waard. Adres: Platz der Wiedervereinigung 1, 37318 Bad Sooden-Allendorf. Onze navigatie vond de straat niet, op postcode geeft ie wel de goede straat aan maar als plaats Asback – Sickenberg. Maar de route klopt. De expositie geeft een goed beeld van de tijd na WO II, de bouw van de muur, het hele tijdsbestek ertussenin tot de val van de muur. Verder kun je er oude legerjeeps, tanks en een helikopter bewonderen. Toen de terugweg. Wil zei nog: “Nou, ik hoop toch niet dat we een camper tegenkomen.” Je raadt het al: halverwege kwamen we een camper tegen. De bestuurder stopte, wierp zijn handen in wanhoop omhoog. Hij durfde niet achteruit terug, die weg is veel te bochtig. Maar ja, wij zouden omhoog terug moeten en dat is even bochtig en ook nog omhoog. Maar hij bleef maar staan en toen is Wil heel voorzichtig achteruit omhoog gereden tot aan een inham links van ons, in de hoop dat hij daar dan heen durfde te rijden. Dat lukte, al stond hij nog een stuk op dat smalle weggetje. Maar goed, we konden er net langs, nog net niet tegen de vangrail aan. Het moge duidelijk zijn dat ik op Wil vertrouwde en níet gekeken heb, en dat ik daar toch zeker wel 300 CC vocht heb uitgezweet.  Het is vreemd: bij het grensmuseum mag je met een camper gewoon overnachten, kost 3 euro en 1 euro stroom voor 9 uur. Maar buiten dat ik dat geen fijne plek zou vinden – en het stond er vol met gewone auto’s overdag – vind ik het niet handig om een CP te creëren met zo’n foute, bochtige smalle weg erheen. In het stadje wat eurootjes gepind en toen op weg naar de CP in Bad Arolsen-Wetterburg.

Reisemobilhafen Twistesee

Bericher Seeweg 1

Wetterburg

In het Topplätze gidsje van 2014 staat hij nog in, maar vanaf 2015 is hij aangesloten bij de “Mein Platz” organisatie. Dus we zijn weer een gidsje rijker.  Dit is een prachtige CP, zoals ik ze zo graag zie, he. Je camper op verharde ondergrond en een flink stuk gras ernaast.  CP ligt aan de Twiste-stausee en kost 10,00 voor een overnachting. Douchen kan met 1 euro muntstuk (5 minuten) , het sanitair is super schoon. En de douches zijn warm en heel erg ruim. Op loopafstand zijn er voldoende restaurantjes. Wij kozen voor “Altes Gasthaus Busch”, dat was ongeveer 500 meter lopen. We hebben heerlijk gegeten en wat is het in Duitsland goedkoop, uit eten gaan. Voor 2 personen een hoofdmaaltijd met voor mij een wijntje en voor Wil een biertje van het vat erbij: 23,90. De bediening was ook leuk, een relaxte eigenaar die niet rende naar de tafels, hij kuierde op zijn gemakje, maakte hier en daar een grapje en hij was een prima gastheer. Morgen blijven we hier een extra dag – het weer is weer prachtig: 26 graden en zon – en daarna zoeken we een plek tussen hier en Vlijmen in. We moeten vrijdag 28 augustus weer terug zijn.

 

27 augustus 2015: Bad Arolsen – Bedburg hau. Gereden: 269 km.

Niet alle CP’s in het Topplatz-gidsje zijn echt topplaatsen. Die in Bad Arolsen beslist wel en zo zijn er nog een aantal echt gave CP’s. Maar die in Dorsen, die we voor vandaag gepland hadden, vonden we helemaal niet mooi. Krappe plekken, luifeltje zou niet eens uit kunnen. Dus we hebben wat anders gezocht en kwamen terecht in Bedburg Hau.

Womopark Moyland

Moylaender Alee 3a

47551 Bedburg Hau

Er is plaats voor ongeveer 50 campers. Je moet 7 euro in de automaat gooien en dan krijg je het bonnetje voor op je raam. Op het bonnetje staat de wifi code, wifi is gratis. Ik heb hier een prima verbinding. Over deze dag valt weinig te melden. Het weer is omgeslagen, het blijft maar regenen. Dus we zitten lekker te lamballen in de Crazy Horse, beetje internetten, beetje babbelen, beetje t.v. kijken. We zitten slechts 90 km van de grens vandaan, dus we zijn morgen zo thuis.

We kunnen terugkijken op een leerzaam oefenweekend en een heerlijke eerste vakantie. Frankrijk is mijn nummer 1 vakantieland, maar we beginnen onze kennismaking met het camperen in Duitsland steeds meer te waarderen. Het is een prachtig, divers land met prachtige CP’s. Voormalig DDR vonden we ook heel fijn om doorheen te tuffen. We willen volgend seizoen ook zeker meer delen van Duitsland gaan bezoeken. In totaal hebben we met onze nieuwe Crazy Horse nu 3.212 km gereden. Wil mag de teller op de main site dus nu op 3.212 zetten.  En zo sluit ik mijn verslagje af, van het eerste oefenweekend en de eerste echte vakantie met onze Crazy Horse. Maar niet zonder deze foto: Want jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het spreekwoord. En onze kleinzoon is de 28ste augustus 2 jaar geworden, en tja, het campergevoel, dat moet je er toch jong in wiebelen, he.

Wie zich door dit relaas heeft heen geworsteld, verdient het om in ons gastenboek te staan. * hint *

Hint Keys Showing Tip Suggestion And Advice