Nordrhein-Westfalen deel 2

Bezocht: CP Well – CP Haltern am See –  CP  Bergkamen –   CP  Bad Wünnenberg –  CP  Frielendorf – CP Meschede – CP Velbert – CP  Heinsberg.

Bezocht: CP Kempen – CP Wesel –  CP Rees –  CP Dorsten .

Dag 1 :Woensdag 17 juli 2019. Vlijmen -Well.  Gereden: 93 km.

Onze Crazy Horse staat weer te trappelen in de startblokken. Wij hebben ook zin in weer een dag of 10 of 12.  Meer kan niet.

Terecht gekomen in Well:
Jachthaven ’t Leuken
De Kamp 7a, 5855 EG Well, Limburg / Nederland

Bij het Leukermeer tegenover de jachthaven.

Kost 12,50 en stroom is gratis. Er kunnen 60 campers staan, maar zo druk was het lang niet en dan kan je elkaar veel privacy gunnen. Het zijn sowieso ruime plaatsen.

Er zit een SPAR supermarkt op 300 meter en het restaurant is nog korter bij. Daar hebben we heerlijk gegeten voor weinig geld.

We gaan door Nordrhein Westfalen tuffen en Well is een leuk begin voor een tripje naar Duitsland. Morgen naar Haltern.

Dag 2: Donderdag 18 juli 2019.  Well –  Haltern Am See.   Gereden: 101 km.

Wohnmobilpark
Hullernerstrasse 45-49, Haltern am See.

Er kunnen 30 campers staan en aan het eind van de middag stonden die allemaal vol.

De kosten zijn 11,00 euro en daarvoor mag je ook vuil water en je toiletje lozen. Voor stroom en water moet je betalen.

Wat heel onduidelijk was, was de stroomkast. Met een traag systeem. Want als je betaalde voor stroom, dat was voor 24 uur. Dus stel, je arriveert om 14.00 en de volgende dag vertrek je om 10.00 , dan is die plek weer vrij, maar het systeem geeft aan dat de plaats tot 14.00 die dag bezet is.

Maar verder een prima plek.

Er loopt een doorgaande weg langs en dat hoor je, maar ons stoort dat helemaal niet, na een uur hoor ik dat niet meer en ik maf ’s nachts overal doorheen. ?

Dit keer ook veel jonge gezinnen (er zit een zwembad naast, dus prettig voor de kinderen). Wij vonden het een levendige CP.  Ook nog een aparte camper gezien, een Duitse legerauto. Wat een prachtig ding.  Er stond ook nog een brandweerauto die als camper was omgebouwd.

 

Dag 3: Vrijdag 19 juli 2019 .  Haltern Am See –  Bergkamen.  Gereden:  43 km.

Kort ritje naar Bergkamen.

Wohnmobilhafen Marina Rünthe
Hafenweg 10a,
Bergkamen, Nordrhein-Westfalen / Duitsland

Er zijn 18 plaatsen (het stond om 20.00 helemaal vol) en het kost 8 euro. Vooraan betalen bij de automaat, muntgeld mee want je kan niet met papiergeld betalen. Wij houden het hele jaar door alle 2 euro, 1 euro en 50 cent munten apart en dat gaat de camper in als we weer weg kunnen.

We hadden gezellige buren, Agnes en haar man,  waar we een leuk praatje mee gemaakt hebben.

Ik moet nog elke keer glimlachen om waar ik mijn zonnebril leg.  Ik ga nooit door de cabine naar binnen, altijd door de zijdeur.  Dus wat de uitsparing in het portier is, dacht ik dat dat een brillenvakje was.

Dat heb ik echt jaren gedacht.

Tot op een dag:

Ik “ Wil, pak je ff mijn zonnebril, die ligt in het brillenvakje.
Wil: “Brillenvakje, Giel?  We hébben helemaal geen brillenvakje”
Ik: “Natuurlijk wel, in het portier”

En dan moet je nagaan dat ik niet eens blond ben, alleen een paar highlights.

Morgen weer een dag, ik ga lekker maffen.

Dag 4: Zaterdag 20 juli 2019. Bergkamen –  Bad Wünnenberg.  Gereden: 100 km.

Tjonge jonge, we camperen 12 jaar en nog steeds foutjes, wat ik in mijn verslagjes “oeps momentjes” noem.  Want dit is nou de tweede keer deze trip al dat we wegrijden en dat er iemand achter ons aan rent  en “HALT” schreeuwt.  Tot 2 x toe stond het luik van de gasfles nog open.
Wil laat dat luik altijd open staan, om te voorkomen dat ie vergeet de gasfles dicht te draaien. Maar ja, dan moet ie niet vergeten dat luik weer dicht te maken.

Terecht gekomen op Wohnmobilhafen Im Aatal
Im den Erlen, 33181 Bad Wünnenberg,

Er zijn 12 plaatsen, het kost 6 euro, stroom kost 1 euro.  Chemisch toilet lozen is gratis.
Het geld moet je door de week gaan betalen bij de touristeninfo, dat is een stukje verder. Op zaterdag zijn ze 2 uur open en op zondag dicht, dan wordt de 6 euro bij je camper opgehaald.

Het was een vervelende rit, hele stukken A44 slecht wegdek  en dat ging kilometers lang zo door. Dat zijn we helemaal niet gewend van Duitsland, meeste wegen zijn prima.

Ik zou deze plek omschrijven als knus en goedkoop.

Dag 5: zondag 21 juli 2019.  Bad Wünnenberg  –  Frielendorf.  Gereden: 111 km.

Na een mooie rit binnendoor, aangekomen op:

Wohnmobilpark Silbersee
Feriendorf Silbersee,
34621 Frielendorf

Wij rijden graag binnendoor,  niet over de snelweg. Tenzij we snel op bestemming willen zijn en als we maar 1 week hebben.
Maar dit keer hebben we 2 weken, dus lekker binnendoor tuffen.

Vanochtend bleek dat gister op de A44 een klem van de accu losgetrild was.  Ik werd wakker van een waarschuwingssignaal, een hele hoge toon.  Nou, dat bleek uit het kastje boven het zitje  te komen.  De t.v. had ’s nachts aangestaan (beiden in slaap gevallen, we kunnen op bed t.v. kijken.)
Toen Wil de t.v. uitzette stopte de herrie.  Dus hij ging  kijken:  we hebben  een zonnepaneel en dat babbelt met 2 huishoudaccu’s   en die laden beiden vrij snel op. Maar nu was de ene met groen lampje en de andere was rood.  Dus bankje waar ik altijd zit open gemaakt en ja hoor. Klem los.  Dus het euvel was snel verholpen.

Ik ben zo blij dat ik en mijn lief weer  “on the road” zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=Gdlyi5mckg0

De CP is prima voor 11 euro en er zijn 50 plaatsen.

Dag 6:  maandag 22 juli 2019. Frielendorf –  Meschede.  Gereden: 133 km.

Terechtgekomen op:

Knaus Reisemobilhafen
Mielinghausen 7,
59872 Meschede, Nordrhein-Westfalen

De plaatsen zijn naast de camping.  Er kunnen 16 campers staan.
Het kost 9 euro incl. lozen water, chemisch toilet en stroom.

Je chemisch toilet lozen op de daarvoor bestemde plek op de camping is wel een heel stuk lopen.

Ik las sommige commentaartjes op Campercontact, dat het gewoon een parkeerplaats was. Nou hou ik niet zo van Mixed Parking, maar op de foto’s zag het er niet uit of je in een vak stond.  (Mixed parking, als we wat later aankomen en naar het stadje  willen en we staan in het centrum en we hoeven er alleen te slapen, vind ik wel prima, hoor. Het is vaak gratis. Je mag er geen kampeergedrag vertonen, maar dat is ook logisch.)

Maar dit voelde helemaal niet als mixed parking!  Er was wel een stukje waar auto’s mochten staan. En als de receptie van de camping dicht was, mochten mensen met caravans daar  wachten. Er is volop groen om ons heen. Gezellig terrasje en ’s avonds zijn we gaan eten bij het restaurantje vooraan op de camping. De bediening  was vriendelijk, het eten was matig, maar we hadden samen gegeten (met drinken erbij) voor 33,80.  Voor dat geld kan je ook geen culinaire hoogstandjes verwachten.

We hadden het hier goed naar onze zin.  Ik heb overal wifi met draagbare hotspot, dus ff zoeken en mijn oog viel op de CP  in Velbert.  Daar gaan we morgen eens kijken. Als het niks is, zoeken we wat anders, er zitten niet voor niets wielen onder je hutje, he.

Dag 7 : dinsdag 23 juli 2019.  Meschede – Velbert. 133 km

Nou, voor het eerst sinds de komst van het navigatie-systeem,  en dat hebben we toch al jaren, gaf Garmin een vreemde melding:  “Over 27 km dieren op de weg”.  Huh… dieren op de weg? Hoezo dan en wat voor dieren…. Zijn er varkens uit een vrachtwagen ontsnapt, hebben een kudde kippen de benen genomen, wat…. Dus ik was heel benieuwd.  Maar na 27 km was er geen dier op de weg te bekennen.  Hadden zeker lunchpauze. ?

Maar verder  voorspoedige rit naar:

Herminghauspark Saubrücke
Parkstrasse,
Velbert, Nordrhein-Westfalen

De CP is niet bijster mooi, maar goed genoeg voor 1 nacht.  Het is mixed parking, maar voor 6 campers zijn er plaatsen gemarkeerd met rode bakstenen in het grit. En het kost ook maar 5 euro en water chemisch toilet en stroom zijn daarbij inbegrepen.  Je moet betalen bij het zwembad. Daar staat een automaat maar de deur was op slot, dus Wil is bij de kassa van het zwembad gaan betalen.

Kampeergedrag is toegestaan, dus  je luifel kan uit en je stoelen buiten.  Gelukkig hadden we schaduw en een briesje wind, want het wordt warmer.  Buiten 37 graden en binnen 43.

Onze camperburen waren een gezellig stel uit Eindhoven en een super leuke hond.
Zij waren van plan door Tsjechië  te gaan trekken, maar doordat het weer hier zo goed werd, besloten ze door Duitsland te gaan rijden.

Onze camperbuurhond had last van de warmte.  Eerst lag ie nog in de schaduw naast de camping, daarna is ie maar onder de camper gaan liggen. We hebben niet veel gedaan,  het was weer om te lamballen en een boek uit te lezen.

We slapen met de raam open, het voelt hier veilig genoeg en het is benauwd in de Crazy Horse,  dus zo meteen proberen te slapen.

Dag 8: woensdag  24 juli 2019. Velbert – Heinsberg.  Gereden: 96 km.

Dit was de dag dat wij ons voelden als gekookte kreeften.   Nou weet geen mens natuurlijk hoe het voelt om als kreeft gekookt te worden,  maar ik heb er nu toch een voorstelling bij.   En in mijn herinnering in 12 jaar tijd de eerste keer dat ik camperen niet leuk  vond en dat ik naar huis wilde.

Het lag niet aan de CP, daar zijn we eerder geweest en het is een leuke plek.

3H Reisemobilstellplatz Heinsberg am Lago1
Fritz Bauerstrasse 3,  Heinsberg.

De kosten zijn 10 euro, ( in de paal voor de slagboom voldoen) .Er is nog een ander stuk en daar mag je voor 10 euro 48 uur staan. Maar dan sta je niet aan het meer.  Er is een loosput, cassettetoilet lozen en water ook gratis, de stroom  moet je extra betalen.

Maar die hitte…. Wij houden al niet van hitte, maar dit voelde echt niet meer okee.  Het begon met 46 graden binnen, maar dat steeg al naar 50. Buiten was het 45 graden.  Geen zuchtje wind.  Te heet om iets te ondernemen, te heet om uit eten te gaan (daar was ook geen airco). Buiten was het onaangenaam vertoeven, maar binnen nog erger, alles voelde heet, ik heb met washandjes aan daar nog wat zaken dichtgemaakt en we besloten naar huis te rijden.  We zaten maar 120 km van huis af. En ons bungalowtje is redelijk koel.

Dus een paar dagen naar huis en dan gewoon blij weer verder. Ik kreeg wel de indruk dat sommigen in de FB camperclub dat overdreven vonden.  Commentaartje:  “Dat is toch best te doen?”

Ik ga niet voor “het is te doen”,  ik wil het leuk hebben en ik vond het ook niet gezond. Niet voor mij en ook niet voor mijn man.

Dag 9: zondag 28 juli 2019. Vlijmen – Brüggen – Kempen.  Gereden: 158 km.

Zo, de hitte lekker thuis uitgezeten en weer op weg.  Het weer is omgeslagen, aangename temperatuur en een lekker fris miezerbuitje.

We reden naar de CP in Brüggen.

Camping & Freizeitplatz Brachter Wald
St.-Barbara-Straße 42-44, 41379 Brüggen.

Puur op gevoel vond ik het niet zo leuk daar, en Wil had precies hetzelfde.  Dus ander plan bedenken.
Het werd:

Kempen
Reisemobilpark Am Aquasol
Berliner Allee, 47906 Kempen

Keurige CP, kost 7 euro excl. Stroom.
Hier hebben wel lekker zitten bijkomen van de hitte, heerlijk buiten met  een boek en een wijntje.

Geen idee wat we morgen gaan doen, ik ga morgenvroeg online wel ff wat zoeken.  Maar nu naar bed en nog een filmpje kijken.

Dag 10: maandag 29 juli 2019.  Kempen – Wesel. Gereden: 44 km.

Reisemobilstellplatz Römerwardt
Rheinpromenade [Höhe Haus Nr. 9]
Wesel

Een CP waar 45 campers kunnen staan. De kosten zijn 10 euro. Stroom is 1 euro voor 1,5 kwh.

Toen we aan kwamen rijden voelde het wel massaal aan en de plaatsen oogden ook best krap.  Maar: toen zagen we plaatsje 31.  En daar had je wél gevoel van ruimte. Want naast je mocht een paar meter niemand staan vanwege een boom.  Dat heb je wel eens, dat je aan komt rijden en je denkt: “nee, het is me hier te druk”,  maar je zet hem neer, om eventueel wat anders te bedenken. En dan kijk je rond en denk je “hm….. toch best een aardige plek”.

En dat bleek ook zo te zijn.

Je bent binnen een paar minuten op de Rheinpromenade en  daar heb je de Cubabar aan de rijn. Daar hebben ze wit zand gestrooid en strandstoelen neergezet en er is muziek.  Het deed me erg denken aan de CP in Magdeburg.

Er is ook een restaurant. Toch heel leuk,  frietjes en bratwurst eten aan de Rijn. Ik verbaas me over hoe gigantisch groot de vrachtschepen zijn die er op de Rijn varen.

We vonden het hier heel fijn vertoeven.  Morgen willen we naar Rees.

 Dag 11, dinsdag 30 juli2019: Wesel – Rees. Gereden: 25 km.

We kwamen vanochtend goed weg uit Wesel.  Er komt hier een kermis en de weg was afgesloten. Nou reed er een gemeenteauto wel om het bord heen die weg op en wij zijn er maar gewoon achteraan gereden.   We hoefden niet om te rijden.

Am Freibad
Ebentalstrasse,
Rees.

Alles fijn op loopafstand, supermarkt 300 meter en centrum 500 meter.
De prijs is prima: 8 euro in de automaat (muntgeld) en dat is inclusief water, stroom en lozen vuil water en toiletje.

Op de foto’s op campercontact lijken de plaatsen krap, maar ik denk dat dat ligt aan hoe die foto’s genomen zijn,  ik vond het ruime plekken.
De temperatuur is nu weer heerlijk, tussen de 23 en de 25 graden. Zo hebben we het graag.

Hier komen wij zeker nog eens terug.

Dag 12, woensdag 31 juli 2019: Rees – Dorsten.  Gereden: 53 km

Hier moet er 8 euro in de automaat, stroom is 1 euro voor 8 uur. Het zijn hele ruime plaatsen en er is een broodjesservice, 25 cent per stuk en de beheerder gaat die vers bij de bakker halen. Ik tik dit achteraf, maar de ochtend van vertrek kregen we die broodjes en die waren nog warm!

Naast ons staan Denen, ik sprak hen aan over dat ik hun land zo mooi vond om doorheen te rijden en dat de mensen er zo vriendelijk waren. Dat vonden ze zichtbaar een leuk compliment en toen wij vertrokken, sprong die man enthousiast uit de camper en zwaaide tot wij uit het zicht waren. Zijn vrouw stond binnen te zwaaien.  Ik denk dat ze hun reputatie van “vriendelijk” waar wilden maken.

Dorsten heeft een leuk centrum met gezellige terrasjes. Ook leuke winkelstraten. (promenade).  Er was een grote 1-euro winkel, de TEDI.  Daar hebben we wat zaken gekocht en we vonden 2 dino eieren, een kleinigheidje voor onze 2 kleinkinderen.

Verder heb ik een hele foute zonnebril gekocht met van die spiegelglazen.  Wil vond dat ik op een alien leek.  ? Maar hij was maar een tientje en hij is als reserve voor in de camper. En zoals ik altijd zeg als we camperen en ik zie er weer eens niet uit: “Ze kennen me hier toch niet.”

Nou, het zit er voor ons weer op en Wil mag 1.396 op de teller bijschrijven.

Wat we van Duitsland vinden: onze ervaring tot nu toe is  dat Duitsland een heel fijn camperland is.  We moeten nog zoveel stukken van Duitsland gaan beleven, maar Nordrhein Westfalen vinden we een fijne streek.  En een stukje van de camperkosten wordt weer gedekt door de diesel die er goedkoper is en wat we meenemen uit de Aldi. Sommige dingen zijn de helft goedkoper.

O, en wat mij ook opvalt: die broodjes zijn zo heerlijk. Heel de trip super lekkere broodjes gegeten, lekkerder dan bij ons.

Ik verwacht dat Duitsland als camperland nog veel vaker onze keuze zal zijn.