Korte vakantie in Afferden

Voorwoord

Dit is niet de eerste trip dit seizoen met onze Crazy Horse, we hebben eind maart genoten van het Schotlandweekend, initiatief van Ad ten Berge van het camperforum, in samenwerking met “de Guust”, inclusief een whisky-proeverij, gepresenteerd door “(Daf)Luc”. Geweldig veel info gekregen over camperen in Schotland, veel leuke mensen ontmoet – mensen die we voorheen alleen van het Camperforum kenden en dan is het toch leuk de RL versie te zien van mensen die je alleen via lettertjes kent. Achteraf van vrienden veel commentaar gekregen dat er van dat weekend geen verslag was. mensen, dat is er dat weekend gewoon niet van gekomen!. Normaal tik ik – zoals nu ook weer – dagelijks een verslagje, als Wil al maft en ik nog wakker ben. Schotland weekend: Het werd elke avond laat en de drank vloeide rijkelijk.  En mijn verslagjes zijn al anders-dan-anders, en onze vrienden kennen de camperaars van www.camperforum.nl helemaal niet, dus ik dacht dat een verslag van dat weekend voor niemand toegevoegde waarde zou hebben. Maar het was een hele fijne ervaring voor ons, en behalve de gezelligheid, zijn we ook heel veel wijzer geworden, en vastbesloten Schotland ver bovenaan op ons verlanglijstje te zetten.

Dit seizoen moeten we het hebben van korte tripjes en dicht bij huis blijven. Dus de Spanje- en Schotlandplannen gaan ff de ijskast in. Mij maakt het niet uit, hoor, ik heb het overal waar we met onze Crazy Horse terechtkomen, prima naar mijn zin. Wil zou graag wat verder weg willen en meer landen bezoeken waar we nooit eerder zijn geweest. En als de omstandigheden het toelaten, wil ik daar best in mee gaan. Maar vooralsnog ben ik ook helemaal heppie de peppie met korte vakanties in ons eigen kikkerlandje. Of misschien nog een Moezel-tripje of zo..

 

Donderdag 26 april 2012: Vlijmen – Afferden. Gereden: 81 km

Eerst van Brabant naar Gelderland, toen zag ik later weer een bordje “welkom in Brabant”, en uiteindelijk in het prachtige Limburg beland. De rit voelde voor ons beiden veel te kort. Wij genieten altijd erg van het onderweg-zijn, he. En – onze vrienden weten dat – yours truly zat ter hoogte van ’s Hertogenbosch alweer aan een broodje kaas  Thuis vertrokken met regen en hier is het droog. Voor de camperaars: Camping Roland, Rimpelt 33, Afferden
GPS coördinaten: N 51.63453 E 6.03420 C
Website: www.campingroland.nl Er zijn hier 10 camperplaatsen, waarvan 5 bezet. De plaatsen zijn best smal, 5, hooguit 6 meter breed denk ik. Maar voor Nederlandse begrippen niet duur: 7,50 per nacht. Wil je aan de stroom, dat kost 3 euro extra. De camperplaatsen zijn achteraan op de camping, aan de rand van het bos. We zien dan ook ’s avonds konijntjes voorbij komen huppelen.Ik zag op www.campercontact.nl negatief commentaar over de prijs van internet, iemand zei 2,50 voor een kwartiertje online??? Ik heb niet nagevraagd of dat klopt, want in Nederland hebben wij onze draagbare hotspot bij ons. Ik heb een onbeperkt T-mobile acccount voor mijn smartphone en Wil heeft het zo ingesteld, dat ik via mijn smartphone overal in Nederland mijn eigen wifipunt heb, zodat ik ook met de laptop online kan  Note: je hebt dan overal gratis wifi in heel Nederland, maar: je batterij is 2 x zo snel leeg. Maar we hangen hier aan de stroom, dus hier maakt dat niet uit.Mijn status als notoire stuntelaar wordt deze vakantie wederom bevestigd.  Wat ik altijd doe: checken of het sanitairgebouw netjes is. Nou, is hier keurig, alleen: ik miste het afstapje en viel op de tegelvloer. Knie een beetje blauw, maar verder ga ik daar niks aan overhouden. Dus dat liep goed af.Maar we hebben bij Action 2 lichtgewicht stoelen gekocht, 5 euro per stuk. Zitten nog lekker ook, op zich niks mis mee.. Als je erin zit. Windkracht 3 tot 4 blaast die stoelen echter omver.. Nou zat ik lekker buiten, prinsheerlijk op mijn nieuwe Action-stoel met een glaasje rode wijn en Wil wilde me wat laten zien en ik stond op en ik dacht nog: “dat glas is vol en waait niet om”… nee, maar die stoel dus wel en die tikte dat glas om en wij zijn onlangs lid geworden van de CCN , dus dat blad – Wil was bij “camperkriebels nr 1” – staat nou ook stijf van de rode wijn. En de zijkant van de camper ziet er uit of we een kudde schapen hebben platgereden – het oogt als bloedspetters – en daar maak je volgens mij hier ook geen vrienden mee.O, en onze magneetsticker, artwork voor op de motorkap: nou, wij staan in Afferden en het artwork is nog in Vlijmen, helemaal vergeten op de motorkap te plakken…Ach, soms zit het mee en soms zit het tegen. Wil maft al en ik ga hier ook de boel afsluiten.

 

Vrijdag 27 april 2012: Afferden. Gereden: 0 km met de Crazy Horse maar wel 4 km met de fiets!

Heerlijk geslapen. We hebben een extra dekbed meegenomen omdat het ’s nachts nog hard afkoelt, en ons camperbedje is lekker warm en fluffy.Wel werd ik wakker van een vage geur van aangebrand voedsel: Bleek dat Wil had getracht afbakbroodjes in een pan te gooien met als doel een eetbaar broodje te produceren, maar dat experiment werd halverwege wegens te- weinig-kans-van-slagen gestaakt. Geen nood: hier verkopen ze ook broodjes, dus toch nog een lekker ontbijtje gekregen.

Sinds vorige vakantie hebben we fietsen bij ons en we beginnen de lol daarvan steeds meer in te zien. Vanmiddag naar het dorp gefietst en natuurlijk blijven steken bij het eerste terrasje dat we tegenkwamen: onderaan de camping bij een restaurant. Wil dronk een lekker biertje en ik natuurlijk een koude droge witte wijn. Meteen ff de menu-kaart gecheckt: duur restaurant, restaurant op de camping is goedkoper. (Maar daar is de kaart weer heel beperkt: geen biefstuk.)

Verder gefietst het dorp in. We kwamen een kapelletje tegen. En als ik ergens een kapelletje tegenkom, hoor ik de stem van wijlen mijn Katholieke moeder in mijn hoofd: “As ge un kapelleke tegenkomt, steek dan un kaarske op voor goed geluk.” Dus dat hebben we ook gedaan, keurig 50 cent in de bus gegooid – is voor onderhoud van het kapelletje – en kapelletje bewonderd. Het is de Kapel van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. De oorspronkelijke kapel dateert uit 1612, maar in 1909 is daar een nieuw stuk omheen gebouwd. Best maf, ik heb niks meer met de Katholieke kerk, al sinds mijn 16e al niet meer, maar zo’n kapel: daar “moet” ik altijd naar binnen en een kaarsje aansteken. En ik krijg daar altijd binnen in zo’n kapel een fijn gevoel bij. Maar goed, ik trek mijn hemelsblauwe Jomanda-kleedje weer uit en verder met het verslag

Tegenover de kapel staat een eetcafé waar je goedkoop kan eten en het zag er gezellig uit. We wisten meteen al dat we daar ’s avonds zouden gaan eten.

Bij terugkomst waren er 2 campers vertrokken, maar ook weer 2 nieuwe bijgekomen. Wil had zin in een dutje en ging maffen voor de camper en ik heb nog ff een half uurtje zitten internetten. De temperatuur is prima hier, 18 graden en als de zon doorkomt en de wind wegblijft, is het hier zelfs warm! Maar daar hebben we ook bewust voor gekozen, hoor. Lang weekendje weg in NL: dan kiezen op waar is het weer nog best goed. We gingen voor “droog” als prio nr. 1 en “niet te koud” als prio nr. 2, en dan was dit deel van Limburg een goede keuze. Alleen in het oosten was het warmer dan hier.

Tegen etenstijd onze fietsen weer gepakt en naar eetcafé “’t Kapelleke” gereden. En tjonge, dat is echt een aanrader voor mensen die op deze camping vertoeven! Het is minder dan 5 min. fietsen, de bediening is super vriendelijk, de sfeer is als een ouderwetse Brabantse bruine kroeg en je krijgt een bord eten dat maar weinig mensen op zullen krijgen! En goedkoop! Wil had een giga zigeunerschnitzel en ik een halve haan. En dan met warme groente plus salade plus frietjes en dan had hij ook nog een speciaal biertje en ik een heerlijke Chardonnay, en dat alles voor 28 euro totaal!

Wil en ik genieten hier dus weer met volle teugen. En het weer wordt beter, is de verwachting. Onze camperbuurman komt uit het Noorden en daar waaide het windkracht 5 of zo, dus hij vond het weer hier ook al boven verwachting.

Ik ga nog ff online en dan maffen.

 

Zaterdag 28 april: Afferden. Gereden: 0 km.

Gisteren online de groetjes gedaan aan de camperaars en aan de MEO-ers en toen weer heerlijk geslapen. Vandaag (zaterdag) een extreem luie dag, lekker naast het campertje gezeten. Heel af en toe miezert het wat, maar de temperatuur is goed (19 graden), de wind is gaan liggen en onder het luifeltje is het prima lamballen hier..

Blijft altijd leuk om te observeren wat andere mensen doen. Sommige camperaars doen net als wij: gewoon naar de plek rijden, oordelen of het voldoet, ff kijken waar de zon is en neerzetten die hut. Anderen lopen eerst te voet met een plattegrondje naar de plek, bekijken de situatie uitgebreid, weer terug naar de camper en een paar minuutjes later komen ze aanrijden. En weer anderen camperen zoals mensen met een vouwwagen of caravan doen: die vinden deze camperplaatsen waarschijnlijk niet ruim genoeg, die kiezen voor één van de riante plekken hier. Daar betalen ze dan 16 euro voor i.p.v de 7,50 voor een camperplaats, maar hee, dat is een keuze, he. Iedereen campert op zijn/haar eigen manier. Ik vind dat hartstikke leuk, dat iedere camperaar het weer anders doet.

Twee plaatsen naast ons is een kleine Mercedes Vito aangeschoven, een Zwitserse dame op leeftijd, alleen op pad. Zij moet ’s avonds intern het één en ander ombouwen, maar het busje ziet er knus uit en met een bananendoos op de bijrijdersstoel heeft ze blijkbaar alles wat ze nodig heeft binnen handbereik. Ze is vroeg gaan slapen en er staat een fiets achterop het fietsenrek. Zou best kunnen dat zij van fietsen houdt en de Maaslandroute wil gaan rijden of zo.

We spraken hier op het terras van het campingrestaurant een dame die hier een sta-caravan heeft. En soms zijn dat soort willekeurige gesprekjes voor jezelf weer een reminder hoe goed je het zelf hebt en hoe blij je mag zijn met gezonde kinderen. Zij heeft een zwaar gehandicapte dochter, dochter zit in een rolstoel, 24/7 aan de beademing, stoma en zo nog wat andere problemen. Ze vertelde dat ze voor de verjaardag van haar dochter de disco hier heeft afgehuurd. Dan kan haar dochter haar feestje geven en zij en haar man kunnen vanuit de bar boven alles monitorren via camera’s, zodat ze kunnen ingrijpen als er wat mis zou gaan, iets medisch. Van een dergelijk gesprekje word je toch ff stil hoor.

De cafetaria hier levert lekkere friet en snacks voor normale prijzen. Daar hebben we vandaag dankbaar gebruik van gemaakt. En verder zo lang mogelijk buiten gezeten totdat het te koud werd.

Maar vanavond geen kacheltje nodig gehad toen de deur van onze CH dicht ging, het is qua temperatuur gewoon aangenaam hier.

 

Zondag 29 april: Afferden. Gereden: 0 km.

Douchen is heerlijk hier: hete douche, voor 50 cent kan je 7 minuten douchen. En er zijn afsluitbare wasruimtes met warm water, dat is uiteraard gratis.Toen ik me daar vanochtend aan het opfrissen was, hoorde ik een vader druk-doende. Wát een duizendpoot-papa was dat! 4 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar, 2 dochters aan de vrouwenkant en 2 zoons aan de mannenkant. En daar moest hij van hok naar hok springen om de kinderen gedouched te krijgen en hun haren gewassen. Geweldig hoe hij dat voor elkaar kreeg – hij moest ook nog de douche-tijden afstemmen zodat hij dan hier en dan daar kon helpen om te voorkomen dat er nog eentje ingezeept stond of met shampo in het haar als de 7 minuten om waren. Alleen was hij de handdoeken voor de jongens vergeten, dus de dames moesten snel afgedroogd, want de heren stonden te bibberen. Maar hij vertrok daar met 4 schoongewassen kids

Alle 10 de camperplaatsen zijn vandaag bezet. Onze camperburen: Links van ons een stel doorgewinterde camperaars, zij camperen sinds 1995 en zijn al in veel landen geweest. Zij raadden voor Schotland ook de nachtboot IJmuiden – New Castle aan. Ook echte genieters, hoor, zetten de camper neer en niks miepen over dat de plaatsen hier niet breed zijn, he, nee, het was: “Goh, we zouden zelfs nog naast de camper kunnen zitten hier, maar ervoor kan ook.” En 5 min. later zaten ze samen heerlijk voor hun camper aan de koffie. Lekker in het zonnetje, want het is 19 graden hier vandaag en geen zuchtje wind. Hij doet een dutje en zij is bezig met een kruiswoordpuzzel. Rechts van ons een stel dat hoort bij onze linkerburen. Maar voor hen is het camperen nieuw, voorheen altijd een caravan gehad en nu voor het eerst de trotse bezitter van een mooie jonge camper. Ze vinden het helemaal geweldig! Nu kunnen ze immers ook kiezen voor camperplaatsen i.p.v. op een camping staan. Of zoals hier: wel op een camping, maar op de veel goedkopere camperplaatsen hier.

Het wordt tijd om te gaan maffen. In de overige 9 campers is de rust neergedaald, iedereen slaapt al. Wel passend om af te sluiten met een Guus Meewis quote: “Maar de mensen, ze slapen, de wereld gaat dicht. En dan denk ik aan Brabant, want dáár brandt nog licht.”

 

Maandag 30 april (Koninginnedag): Afferden – Vlijmen. Gereden: 77 km.

Vandaag stond al vroeg de zon hoog aan de hemel, een prachtige Koninginnedag dus. De kinderen op de camping mochten hun fietsen gaan versieren bij het Trefpunt en daarna een fietstocht over de camping houden.Vandaag was het precies 30 jaar geleden dat Wil en ik elkaar tegenkwamen, hij verraste me vanochtend met een paar prachtige oorbelletjes . Natuurlijk had ik – zo attent als een Waddenzee-garnaal – weer eens niks voor hem..

De terugweg naar huis was een leuke rit binnendoor over de N-wegen. Nog een paar omleidingen onderweg wegens wegwerkzaamheden en uiteindelijk hebben we 2 uurtjes lekker getuft en toen waren we thuis.

Onze korte vakantie afgesloten met een lekker dinertje bij De Witte in Vught en we kunnen weer terugkijken op 5 fijne dagen, en 158 op de KM-stand bijschrijven.

Voor de lezer: vooral niet vergeten ons gastenboek te tekenen, he, dat vinden wij erg leuk.