Duitsland 2014

Planning was: Geldern ( of Aachen) – Xanten – Greven.
Het werd: CP Goch – CP Xanten – CP Geldern – CP Kranenburg

Dag 1. Woensdag 14 mei 2014: Vlijmen – Gogh. Gereden: 89 km

Mijn verjaardag vandaag en lekker geen gedoe maar op weg met de Crazy Horse. Ik kreeg wel een lekker verjaardagsontbijt: worstenbrood en prosecco, leuk om mijn flutes weer eens uit de kast te halen, die staan de rest van het jaar stof te happen tot oudjaarsavond.

Het was nog even kritiek of Duitsland haalbaar was, want onze oude tomtom is niet meer te updaten en heel Duitsland staat daar niet in. En ik kan best wel kaartlezen, maar het laatste stukje, dat de CP nergens aangegeven staat en je moet overal de weg vragen: daar word ik erg ongeduldig en erg sjacherijnig van. En een sjacherijnige Giely: geloof me, daar wil je niet naast zitten in een camper, hoor. Sterker nog: daar wil je helemaal niet naast zitten, thuis ook niet.

En ja, dan heb je een lieve buurman, die langskomt met zijn tomtom die je mag lenen. En je hebt vrienden in Landgraaf, die aanbieden dat we hun tomtom wel op mogen komen halen.

Dat vonden we hartstikke gaaf! Maar gelukkig bracht de koerier laat in de middag de nieuwe navigatie en Wil zijn nieuwe vriendinnetje heet Marijke en zij vertelt hem feilloos waar hij heen wil. So far, so good….

Zoals altijd loopt de planning anders dan we gedacht hadden, zelfs als we maar een paar dagen weg kunnen.

Planning was: CP Geldern, CP Xanten, CP Greven.

Dus ik vertelde op Facebook waar we heen wilden. En toen kreeg ik van Martin de info, dat hij en Maddy in Goch zouden staan vandaag. En ik ging kijken en Goch versus Geldern, dat scheelde maar 25 km! En wij kennen hen enkel via internet, dus dit was een mooie kans om elkaar eens IRL (IRL = In Real life, het echte leven) te ontmoeten.

Nou, dat verliep gladjes in Goch, we zagen meteen hun camper, ik wist de kleurtjes en er stond www.camperpunt.nl op, dus dat kon niet missen.. Wij konden naast hen aanschuiven. Het werd een gastvrij onthaal. Wijntje, biertje, chipsje, nootje… Na het samenzijn gingen zij de stad in en wij gingen even een dutje doen.

We hebben ’s avonds gezellig met zijn viertjes gegeten in Goch. Ik een halve haan, Martin noemt dat een dooie kip.En daarna nog gezellig wat nagepraat in onze Crazy Horse.

Verblijf hier kost trouwens slechts 4 euro, stroom is 0,50/kwh.

GPS: N 51.67548 E 6.16649

CP Friedenzplatz, Thielenstrasse 1, Goch.

Hier is plaats voor 220 campers. Sommige camperaars vinden dit te massaal en te druk. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, als deze CP helemaal vol staat. Maar dit is de tweede keer dat we hier staan en hij staat nog niet half vol. En de plaatsen staan gemarkeerd op het wegdek en het zijn ruime plekken. Dus wij vinden dit een prima CP. Martin en Maddy blijven hier nog even. Wij gaan morgen weer verder, naar Xanten. Maar Wil en ik vonden het super leuk om dat stel nou eens in het echt te ontmoeten, dat was een hele prettige ervaring.

Iedereen hier maft al, ik zie nergens meer licht aan. Dus ik ga ook maar eens richting ons camperbedje.

 

Dag 2. Donderdag 15 mei 2014: Gogh – Xanten. Gereden: 24 km

Vanochtend afscheid genomen van Martin en Maddy, wij komen hen vast wel weer eens ergens tegen. Zij besloten vanochtend om ook te gaan verkassen. Het was niet koud in Goch, maar erg bewolkt. Ik ben benieuwd waar zij vandaag terechtgekomen zijn.

Na een kort ritje aangekomen bij Wohnmobilpark Xanten, Fürstenberg 6

GPS: N 51.65414 E 6.46554

Ik had nog een oud gidsje van Topplätze (2010) en daar stond deze CP in. Wil maakte een praatje met de beheerder en het bleek, dat zij geen Topplatz meer zijn, zij wilden niet meer bij die organisatie horen (te duur). Wel hebben ze het “keurmerk” van een andere organisatie gekregen: “Mein Platz, qualität mit herz”. Dat gidsje hebben we hier dus ook opgepikt. Grappig detail: Wil zei dat hier van alles te doen was deze week. Eh… ja, duh…. in 2010 wel, zo oud is dat gidsje al.

Kosten: 10 euro per nacht, stroom is 3 euro. Super ruime plaatsen, ze zijn genummerd. Iedereen zet zijn camper in het midden op de plek, zodat je altijd in de zon kan zitten: voor, achter, links of rechts van de camper. De ontvangst was erg gastvrij, de beheerder is een enthousiaste dame die graag vertelt over het stadje Xanten.

Als je naar het stadje wil lopen, moet je niet lopen zo je aan kwam rijden. Er is een sluiproute, achteraan op de CP is een trap en als je die trap afloopt, dan sta je binnen 5 min. in het centrum. En het centrum zit vol eettentjes en terrasjes. Ook hebben we de kathedraal St. Viktor bezocht, prachtig! (En natuurlijk een kaarsje aangestoken voor goed geluk). Het Romeins museum en het Archeologisch park hebben we niet bezocht, dat was nog een km verder lopen, maar dat komt een andere keer wel weer, we willen hier zeker nog eens terug.

Zitten we hier lekker op een terrasje, zegt Wil: “Goh, wij halen de gemiddelde leeftijd hier wel omlaag.” Dus ik kijk om me heen en inderdaad: het grijs-gehalte is hoog. Maar mijn lokken zijn ook al grijs doorschoten en Wil zijn korte manen worden er ook niet donkerder op. Dus we passen er hier prima tussen.

Wat ik wel gaaf vond, waren de gedenktegels op het trottoir vóór sommige pandjes, de namen van mensen die in de tweede wereldoorlog gedeporteerd zijn en vermoord zijn in de concentratiekampen. Ik vond het indrukwekkende gedenktekens, hoe klein ook.

De hemel trok open, de wolken verdwenen, het werd lekker zonnig en warm. Terwijl ik dit typ, ligt Wil heerlijk in het zonnetje te dutten. Het is genieten hier, ik zie overal om me heen tevreden camperaars. Sommigen knappen een uiltje, anderen zitten in het zonnetje met een boek of een puzzeltje. Slechts 1 mevrouw was ontevreden, zij had niet begrepen dat het sanitairgebouw een code heeft, waar je extra voor moet betalen. (1,50 p.p). Ze kwam mopperend teruglopen en toen ze een kwartier later op de fiets sprong, mopperde ze nog steeds. Voor 3 euro per dag kan je hier ook internetten, je krijgt dan een WLAN stick met een code. Helaas werkte dat niet en Wil zag meteen waarom.Er bleek meer dataverkeer te zijn gebruikt dan mocht waardoor je dus super traag internet kreeg of niet zo langzaam ging het. We kregen meteen ons geld terug, met excuses. De beheerder zoekt nog naar een betaalbare oplossing op deze plek, er is hier geen kabelinternet beschikbaar. Hier kan je overigens ook met een groep een aantal plaatsen reserveren. Je krijgt dan toegang tot het gemeenschappelijk gebouw, wat je tijdens je verblijf exclusief voor die groep kan gebruiken als het qua weer niet mee zit. Je komt dan wel op een apart veld terecht. Evenals De Worp in Deventer, is dit weer een plek om in mijn achterhoofd te houden om eens met een groep camperaars te gaan vertoeven.


Helaas heb ik het organisatievermogen van een waddenzee garnaal, dus of het er ooit van komt? Time will tell… Waar we morgen heen gaan? Dat moeten we nog ff bekijken. Maar dat zien we morgen dan wel weer.

 

Dag 3. Vrijdag 16 mei 2014: Xanten – Sevelen – Geldern. Gereden: 34 km

Vanochtend verraste Wil me met een lekker ontbijtje buiten, onder een strak blauwe hemel. Toen ik nog sliep, was hij hier naar de supermarkt gelopen ( de Penny, 200 meter van de CP vandaan) om verse broodjes te scoren. Een heerlijk begin van een zonnige dag. Op ons gemak gekeken waar we heen wilden. Nou hebben we hier geen wifi, dus we moeten afgaan op het gidsje met slechts 1 enkele foto van de CP. Die in Sevelen leek ons wel leuk.

Op deze CP zit de vuilwaterput en het loospunt voor je chemisch toilet gescheiden – dat willen zij zo. Dus bij het uitrijden even rechtsaf en je kan je sani-gebeuren regelen.

Daarna op weg naar Sevelen. Aangekomen bij Wohnmobilpark Hexenland-Sevelen.

Koetherdyck 18

GPS: N 51.50155 E 6.43436

Overnachting kost 9 euro.

Op zich niks mis met deze plek, alleen: bijna alle plaatsen lagen onder de bomen in de schaduw. Dat is heerlijk als het 30 graden is, maar wij wilden nu toch graag in het zonnetje zitten. En er stonden alleen 2 caravans.Dus we besloten door te rijden naar Geldern.

Rond het middaguur aangekomen op Reisemobilstellplatz Geldern Am Holländer See 19

GPS: N 51.50972 E 6.32611

Hier is plaats voor 45 campertjes. De kosten voor overnachting: 7 euro. Je betaalt via de automaat en het bonnetje plak je op je voorruit. ( of plakken: wij hebben vorig jaar in Greven op de CP zo’n houdertje gekocht waar je een dergelijk bonnetje in kan klemmen. Kostte 1,50 en groot gemak) . Stroom is 0,50 per kwh. En wederom een leermomentje: zo stom, waar we gisteren stonden was stroom 3 euro per 24 uur. Als ik nou maar een “eureka” momentje had ingebouwd en daar die laptop had opgeladen, he…. maar nee, niet aan gedacht en nou is de laptop bijna leeg en hier moeten we betalen op basis van gebruik. Notitie aan mezelf: “Volgende keer beter nadenken, Giely.”

Deze CP in Geldern is een prima plek om een dagje te lamballen. Hij staat ook in het “Topplatz”- gidsje, maar we weten van de beheerder in Xanten dat dat een paar duizend euro per jaar kost, om in dat gidsje te komen. Dus tja, ik weet het niet zeker, maar volgens mij “koop” je dat keurmerk, als CP eigenaar.

Onder het motto “geen beter vermaak dan leedvermaak”: Er komt hier een giga grote Frankia camper de CP oprijden. Er is hier plaats genoeg, maar hij besluit toch om zijn camper pal naast een ander te zetten. En dat mag natuurlijk, alleen: als er zoveel plaats is, waarom zou je dat dan willen? De ongeschreven regel is toch dat je bij voldoende plaats, er een plaatsje tussen laat. De laatkomers kunnen dan altijd nog aanschuiven, maar als het niet druk is, geef je elkaar op deze manier wel de ruimte. Eerst werd het bakbeest met de neus naar voren naast een andere camper geschoven. Daarna zouden de automatische “wipsteunen” (oneerbiedig gezegd) uit moeten klappen. Dat ging ook al niet goed. Toen besloot zij dat de camper andersom moest gaan staan. (Ik hoop dat ik geen lezers heb onder de 18 jaar, maar ik zei tegen Wil: “Volgens mij heeft ze nu tegen hem gezegd: “als jij wilt dat er nog wat te wippen valt vanavond, dan moet je die camper NU andersom neerzetten en dan ZORG je maar dat die steunen uitklappen, hoor”).

Tja, en toen moest ie nog tig keer verkassen totdat zij tevreden was.

Maar goed, all is well that ends well. Die mensen hebben een leuke overnachtingsplek gevonden, ze staan eindelijk zo zij dat wil en wij gaan hier straks ook lekker pitten. Morgen weer even kijken wat we gaan doen. Want dat is de laatste dag alweer, zondag moeten we weer naar huis. We maffen hier vannacht temidden van zo’n 20 campertjes. En dat voelt altijd fijn en veilig, he?

 

Dag 4. Zaterdag 17 mei 2014: Geldern – Kranenburg. Gereden: 47 km

Gisteravond via sms contact gehad met Harm en Poldine (onze campervriendjes). Wij dachten dat zij tot zondag in Cuijk aan de Maas waren, maar ze stonden gister in Goch, waar wij woensdag waren en onze trip begonnen. Wij wilden graag naar Kranenburg en vroegen of ze daarheen kwamen. En er was een plek naast onze camper vrij. Maar helaas moesten zij alweer naar huis, a.s. vrijdag begint het Dordt in Stoom-weekend en daar zien wij elkaar gelukkig weer.

Gearriveerd op Wohnmobilstellplatz Kranenburg. Alde Borg

GPS: N 51.79280 E 6.01085

Deze CP is geen privéterrein, maar bezit van de gemeente Kranenburg. Kosten: 4,00 per overnachting en stroom is 0,50 per kwh . Er zijn hier 30 ruime plaatsen, waarvan 15 bezet. Dus we gaan hier vannacht met 15 campertjes pitten.

In de omschrijving in het gidsje stond: “In natte periodes minder goed berijdbaar”. Nou, dat snapte ik meteen al toen we aan kwamen rijden, want dit terrein is nogal hobbelig en je staat op gras, dus niet verhardt en het is sinds woensdag al prachtig weer, maar: het terrein loopt af naar de bomen toe. En in het midden ook. In het midden zal dat snel opdrogen na een paar dagen zon, maar achteraan onder de bomen: daar zou ik nooit gaan staan. Een Duitse camper deed dat wel en die zat meteen vast. En proberen los te komen en gassen, he, maar dan graaf je jezelf alleen maar dieper in. Elke camperaar zal het eens meegemaakt hebben, vooral als je op campings gaat staan. (CP’s zijn meestal wel berekend op gewicht van 3.500 kg, maar deze CP, hier sta je op gras, dus dan heb je bij tijden van regen hetzelfde probeem). Ons hebben ze ook eens met een tractor uit de jaren 50 losgetrokken ergens in Frankrijk.

Poging hier om het Duitse stel te redden: 7 mannen probeerden die camper los te trekken, helaas zonder resultaat. Maar het getroffen stelletje bleef er kalm onder, hoor, ze hadden de tijd, hoefden niet meer te werken en a.s. maandag komt de tractor om hen los te trekken.

Maar grappig was wel: ik schrijf tussendoor dingetjes voor mijn verslagje. En op mijn schrijfblok las ik zojuist, bij het intikken van mijn verslagje: “ Na week regen: hier NIET gaan staan.” En dat is denk ik goed advies. Maar met goed weer is het een prachtige, goedkope plek, hoor. Naar het winkelcentrum: Bij de CP rechts, dan rechtsaf naar “Am Sportallee”. Dan ga je tussen de 2 voetbalvelden door het pad over en binnen 3 minuten zie je links een trap en dan ben je er al. We hebben daar lekker gegeten en de Aldi bezocht (en een paar likeurtjes ingeslagen voor het Dordt weekend). Op het terras aldaar leuk gesprek met een stelletje uit Beuningen. Maar ook hier op de CP veel leuke gesprekjes aangeknoopt. Dat is altijd gaaf, met ander camperaars spreken en ervaringen uitwisselen.

We kregen hier ook nog een leuke honden-show. 3 camperaars hebben kleine hondjes en die hondjes zaten elkaar de hele dag maar een beetje suf aan te staren, alle drie aangelijnd. ’s Avonds mochten ze los en een lol dat ze hadden met zijn drietjes! Die waren echt lekker aan het ravotten hier, een lust voor het oog.

Morgen moeten we helaas alweer naar huis. Wil mag weer 278 km op de teller op de main site bijschrijven.