CP’s in Overijssel

Vrijdag 26-04-2013. Vlijmen –Collendoorn (Gemeente Hardenberg). Gereden: 184 km.

Vertrokken met regen. En onderweg bleef het ook regenen. En gearriveerd met regen. Jammer, maar het is niet anders. Maar och: thuis regent het immers ook…

We hadden de tank ¼ vol, de diesel kost in Vlijmen 1.33, maar daar stond een file tot op de rijbaan, dus we zouden in Grave gaan tanken. We kwamen onderweg een tankstation tegen waar de diesel 1.34 kostte, maar Wil dacht nog een goedkoper adresje te weten. Daar aangekomen: 1.38 per liter. Shit zeg, dat is weer 4 cent duurder… nog maar een stukje verder. Wijchen: 1.41 per liter, maar toen was de tank bijna leeg en hebben we onze Crazy Horse daar maar te drinken gegeven.
Uiteindelijk wel een paar euro duurder, maar ik heb voor die paar euro een hoop lol gehad vanwege een acute aanval van pestgedrag, door Wil er bij elk volgend tankstation onderweg genadeloos op te wijzen dat ie toch best wel duur getankt had, gna gna.

We wilden naar de camperplaats van fam. Pullen en daar zijn we ook terecht gekomen.
Maar nu we toch in de buurt waren, zijn we ook even gaan kijken naar de Camperplaats in Hardenberg.
De Kruserbrink
Parkweg
Gps: N 52.57736 E 6.62928
Hier kunnen 4 campers staan, je moet 10 euro in de automaat stoppen (dus zorg dat je voldoende muntgeld hebt) en de bon zichtbaar op je dashboard leggen. Stroom kost 1 euro/kwh.
Op zich niks mis met deze CP, maar wij waren de enige camper daar en het voelde wat “ doods” aan. Dus wij wilden liever naar de CP van fam. Pullen. En dat bleek een uitstekende keuze.

Familie Pullen
Allemansweg 1a
Collendoorn/Hardenberg.
GPS coördinaten: N 52.58845 E 6.59146

Hier kunnen zeker 20 campers staan. En het is maar een km of 3 naar het centrum van Hardenberg.
We reden voorbij het hek met het symbool “campers welkom”  en er kwam meteen een man aangelopen om ons te verwelkomen. Was niet de beheerder, maar familie, hij stond hier ook met zijn camper. Daarna kwam Marry Pullen ons even een handje geven. Plekje mochten we zelf kiezen. Het is mooi hier, het uitzicht is leuk en qua kosten ook prima: voor 8,50 mogen we hier overnachten en aan de stroom (6 A) en als je wilt heb je ook nog wifi. Je moet het overnachtingsgeld in een envelop stoppen en in de brievenbus (houten huisje) deponeren.

Een CP kiezen is heel afhankelijk van wat je wilt. Ga je camperen met mooi weer en je wilt graag je stoeltje buiten zetten en eventueel je luifeltje uit: dat kan op een CP zoals in Hardenberg niet, dat is er gewoon de plek niet naar. Deze CP hier, nodigt daar juist wel toe uit.

Wij krijgen veel vragen over CP’s. (behalve mensen die ons gastenboek tekenen, zijn er ook camperaars die ons via mail benaderen) . Vooral vragen van mensen die voorheen een caravan hadden en nu dan trotse bezitter zijn van een Camper. Want deze groep weet de eerste trip nog niet goed wat ze moeten verwachten als ze gaan kiezen voor een CP. Sta je dan in een parkeervak en hoe is dat dan? En wat is dan geaccepteerd gedrag? Ons antwoord: elke CP is anders en je moet gewoon je gezond verstand gebruiken en ter plekke beoordelen wat kan en wat niet. En verder kiezen wat je wilt. Kom je laat ergens aan en ga je de volgende ochtend vroeg weer weg: dan voldoet een CP in een vak prima – je zoekt immers een simpele, veilige overnachtingsplek – en in het buitenland zijn er talloze plekken waar je gratis mag overnachten. Wil je een stadje bezoeken en er is een CP in het centrum: dan kies je daar voor en dat zijn doorgaans geen plekken waar je “kampeergedrag” mag vertonen.
Maar een CP zoals deze, bij fam. Pullen: dát zijn de CP’s waar wij zo van houden. Volop ruimte en volop groen om ons heen en een gemoedelijke ontvangst. En dat alles voor 8,50 incl. stroom en wifi. Wij vinden het heerlijk dat dit soort CP’s bestaan.

Jammer van het weer, doorgaans knoop ik hier en daar een gesprekje aan, maar het is nat en koud, dus iedereen zit binnen.

Wil maft al, ik ga zo tegen hem aankruipen in ons camperbedje.

Zaterdag 27-04-2013 Collendoorn (gem. Hardenberg) – Vasse. Gereden: 30 km.

Apart zeg: waar ik gister nog schreef dat het zo jammer was dat het weer het niet toe liet om hier en daar een gesprekje aan te knopen: Vandaag kwam Marry op onze camperdeur kloppen om te melden dat we “in de schuur” rond 10.30 uur welkom waren voor een kopje koffie!

“De schuur” is een gemeenschappelijke ruimte met bar en tafels. Dit is niet de standaard gewoonte op deze CP, “de Schuur” is beschikbaar wanneer de beheerders dat wenselijk vinden, maar er stond hier een groep mensen die gezamenlijk een NKC-groepsreis naar Turkije hadden beleefd. Eén stel had zelfs hun 50-jarige bruiloft hier gevierd. Behalve die groep stonden er nog wat “losse” mensen, en die werden dus ook op de koffie gevraagd. Dat vonden wij erg gastvrij en we gaven graag gehoor aan de uitnodiging. Want het is altijd super leuk om met andere Camperaars te praten en tips uit te wisselen.

Marry en haar man zijn deze CP 4 jaar geleden begonnen, omdat ze de ruimte hadden en vergunning kregen. Zij camperen zelf ook en genieten van het beheren van deze CP. Wil en ik benijden hen, als we ooit rijk zouden worden, zouden we zelf ook graag zoiets opstarten. Dat zal altijd wel een droom blijven, maar hee… een mens mag zijn dromen hebben he.
Voor onze smaak is deze CP 10 x leuker dan de 4 plekken in Hardenberg.

Na de koffie op weg naar de volgende CP: vóór camping de Tutenberg in Vasse.
Tutenbergweg 6
GPS: N 52.43504 E 6.84139
Er zijn 22 plaatsen op 2 terreinen. Kosten: 12 euro incl. stroom en toeristenbelasting. Je moet je melden en betalen bij de receptie op de camping. De plaatsen zijn ruim, maar het is wel een knollenveld, hoor. En als het hier een week lang flink regent, wordt het erg drassig, denk ik.

Je kan naar het centrum van Vasse lopen of fietsen, slechts 900 meter. Wij kozen voor lopen. Vasse is een leuk plaatsje, gelegen aan een fietsroute. Er zitten restaurantjes en een ijssalon. We hebben wat gedronken bij “Tante Sien.” Prachtige inrichting, gezellig met open haard, maar op basis van wat we daar dronken en aten (slappe Irish Coffee geserveerd in een wijnglas? En wat gebak betreft appelgebak wat niet naar appel smaakte), bleef de kwaliteit achter bij de inrichting, dus we weten nu ( 15.00 uur) al dat we daar vanavond niet gaan eten.

De rest van de dag verliep prettig en rustig, ik heb heerlijk een uurtje liggen dutten.  ja, ja, ik ben ook geen 18 meer en op mijn leeftijd is een dutje tussendoor doen echt lekker. En Wil is bij de plaatselijke snackbar frietjes gaan halen.
’s Avonds koelde het hard af en hebben we in de Crazy Horse wat t.v. gekeken. Een romantische comedy, simplistischer vermaak is gewoonweg niet mogelijk. Verstand op nul en blik op oneindig.
Ik ga er voor vandaag eens een punt achter zetten. Morgen even kijken wat we doen, ik heb op campercontact een mooie CP gezien bij een wijngaard.
We staan hier slechts met 3 campers. En overal is het al donker en het is pas 23.00 uur… Dan moet ik toch altijd weer even denken aan dat lied van Guus Meeuwis: “Maar de mensen, ze slapen, de wereld gaat dicht. En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht.”
Maar ik ben dan ook echt een nachtmens, hoor. Laat naar bed en ook laat weer wakker.

Zondag 28-04-2013. Vasse – Rectum (gemeente Wierden). Gereden: 31 km.

Terecht gekomen op een CP bij een wijngaard:
Wijngaard Baan
Kloosterhoeksweg 15
GPS: N 52.32172 E 6.56709

We hadden nét het laatste plekje op het grint, maar achter op het gras mogen de laatkomers ook nog aanschuiven. Zo kwam er hier laat in de middag nog een LMC Liberty aanrijden, een jong stelletje met kind en hen hebben we op het grasveld gewezen, omdat we wisten dat daar ook campers mogen overnachten en ik denk dat zij dachten dat alles vol stond en weer wilden vertrekken. Dus zij zijn onze achterburen geworden voor deze nacht.

Onze camperbuurtjes links en rechts zijn vriendelijk, we kregen zelfs van onze Rapido-buren in combi met de Laika- buren een hapje aangeboden! En de buren aan de andere kant vroegen of we wat naar voren wilden rijden, dan hadden zij meer uitzicht en wij ook. Natuurlijk hebben we dat gedaan, was voor beiden prettiger. Camperaars zijn doorgaans heel relaxte mensen, dat merken wij keer op keer.

De beheerder kwam een praatje maken en ik heb weer wat geleerd over Nederlandse Wijnmakers in het algemeen en over deze Wijnmaker in het bijzonder. Henk en Anja Baan hebben hier een mooie wijngaard (samen met hun 2 zonen, het is een (h)echt familiebedrijf.) En zij hebben dat prachtig weten te combineren met een Camperplaats. Momenteel 6 plaatsen, maar op het weiland staan mag ook en de CP wordt in de nabije toekomst nog mooier: ze willen naar 24 plaatsen en een toiletgebouw met douches. De lengte van de nieuw te maken plaatsen wordt even riant als de plaatsen die er al zijn: 11 meter. Dus ook geschikt voor lange campers. De plaatsen zijn mooi, je camper staat op verharde grond en met een flinke groenstrook ervoor. Kosten: 10.50 en dat is inclusief Wifi en stroom. (6A).

Het is hier mogelijk een hapje te eten, dus daar hadden Wil en ik wel zin in, ook om de wijn te proeven. Wil had een rode Rondo en ik een witte Johanitter, beiden heerlijk. En het eten was ook prima. En goedkoop! Want als camperaar krijg je in het restaurantje ook nog eens 20% korting.
Als je dat leuk vindt, kan je hier ook een wijnproeverij doen met uitgebreide uitleg. Afgaande op hoeveel wij wijzer zijn geworden doordat de beheerder bij ons een babbeltje kwam maken: zal je tijdens een heuse wijnproeverij nog veel wijzer worden. Wij hebben vorig jaar voor het eerst bij een wijngoed een wijn geproefd die in NL gemaakt was (in de achterhoek, Wijngoed Avitera in Azewijn). Voorheen hadden we geen idee, dat er in NL zulke goede wijn gemaakt wordt.

Wat wijngaard Baan betreft: zij zijn één van de weinige wijngaarden in Nederland, die het volledige productieproces in eigen huis heeft. En dus in eigen hand: van persing tot rijping en uiteindelijk botteling.

Dan het weer: eindelijk goed, 12 graden maar de wind bleef weg en de zon brak door, dus dat was heerlijk buiten zitten. Zelfs na het eten ’s avonds nog even lekker buiten kunnen napraten met onze Rapido-buren.

Maandag 29-04-2013. Rectum. Gereden: 0 km.

Het weer sloeg weer om, de hele ochtend regen. We zouden de CP in Schoonheten(Raalte) bezoeken, maar daar regent het ook. Dus we besloten om hier nog een extra dagje te blijven.

De update over de pakken wijn van Aldi (zie het drama in vorig verslag): het kunstje om er een werkbare “tap” van te maken om een glazen fles bij te vullen, heb ik inmiddels onder de knie. Gelukkig maar, want dat is toch voor de gemiddelde camperaar echt een levensreddende vaardigheid he…

De wijnboer vindt me maar een wijn-barbaar, Kaapse Pracht van de Aldi, foei toch, daar zitten smaakversterkers e.d. in…

Tja, ik proef vergeleken met zijn wijn ook het verschil wel, zelfs al ben ik geen “kenner”. Maar de Kaapse Pracht tuttert ook best lekker weg, hoor. 

Leuk toeval: vanochtend vertrokken de 3 campers die bij ons stonden. En een poosje later kwamen er weer 2 campers bij en wat bleek: dat waren dezelfde camperaars die eergister naast ons stonden in Vasse! Dus daar ben ik ff op de camperdeur gaan kloppen en ff hoi gaan zeggen.

Het was ondanks het weer toch weer een fijne dag. Nu slapen en morgen weer naar huis. Over de snelweg is het 1,5 uur, binnendoor is het 3 uur en een kwartier. Maar we gaan toch voor de rit binnendoor kiezen, want snelweg –rijden vinden we zo saai en dan geniet je niet van het onderweg-zijn.

Dinsdag 30-04-2013: Rectum – Vlijmen. Gereden: 163 km.

De laatste Koninginnedag, daarna wordt het vanaf 27 april 2014 voortaan Koningsdag. De rit binnendoor was extra leuk door al het oranje wat we onderweg zagen. En ook veel vlaggen die uithingen.

De “binnendoor”-rit ging heerlijk tot aan de rotonde richting Wamel. Daar was de Politie de weg aan het afzetten. Wij vroegen wat er aan de hand was. Een gaslek, en meneer Agent wees op het sigaartje dat Wil aan het roken was en raadde ons aan een andere weg te kiezen. Ha ha, waren we zomaar in ene brand- en ontploffings-gevaarlijk.

Nu we weer binnendoor naar huis reden, hadden Wil en ik dezelfde conclusie over de vuile vaat: wij zijn zo laks, de laatste dag camperen wassen we niet af maar gaat de vuile vaat in het aanrecht mee op reis. Wel handig – thuis hebben we een vaatwasser – maar onderweg rammelt het natuurlijk als een gek.

Zoals altijd na een paar dagen camperen: toch ook weer blij het bordje “Vlijmen” te zien.
Nawoord:
Het zal de vaste lezers opvallen dat we vorig jaar en ook dit jaar weer, dicht bij huis bleven. Onze baan-perikelen laten ook dit seizoen weer geen lange vakantie en geen buitenlandreizen toe. Maar daardoor zijn we wel ons eigen kikkerlandje aan het ontdekken en genieten doen we volop.

Wil mag op de main site weer 408 km op de teller bijschrijven.