1e Campertrip

Met een camper op vakantie is precies zoals we dachten dat het zou zijn.
Deze vakantie was om te oefenen, uitvissen hoe alles werkt, ervaren hoe het is om met zo’n bakbeest op pad te gaan enz.
Op pad met caravan of vouwwagen hebben we wel jaren gedaan, maar dat was met kinderen erbij, en dan is het camping kiezen, 2 weken blijven en weer naar huis.

Wat meteen opviel, is hoe gemakkelijk het is als je maar met zijn 2-en bent. Je hebt veel minder in te pakken, aan kleding en levensmiddelen en zo. En je hoeft alleen maar rekening te houden met elkaar, heerlijk.
Het leuke aan op pad met een camper is de vrijheid, elke dag te kiezen waar je heen wil. Het spannende waar je terecht zult komen. En het onderweg zijn. We hebben in alle kastjes anti-slipmatjes gemaakt, dus we horen niks rammelen in de kastjes. En we hebben een mandjes-systeem voor kleding en spullen, en dat blijkt prima te werken, ook met inladen.

Dag 1 (zondag 8 april 2007): naar Haaksbergen.

Zoveel mogelijk de N wegen genomen, dan zie je het meest onderweg en het rijdt heel relaxed, de camper rijdt het lekkerst zo rond de 80 km per uur. N wegen, dan heb je tegenliggers. We kwamen er dag 1 meteen achter dat mensen met een camper elkaar groeten als ze elkaar tegenkomen. De eerste keer zwaaiden wij wat aarzelend terug, zo van: huh… die kennen we toch niet… maar al snel werd het gewoon en ging bij ons ook ons handje omhoog als we een andere camper tegenkwamen. Je zit heerlijk hoog in een camper, je komt de tegenliggers (campers) op ooghoogte tegen, he. Grappig, ik ken dat alleen van op het water, daar groeten ook de mensen op boten elkaar.
Ik heb niet gereden, ik vertrouwde mezelf niet met die 6.70 diesel, ik ben 2.30 benzine gewend. Ik vond het onvoorstelbaar hoe snel Wil gewend was aan het rijden met de camper. Want op een camping aangekomen moet je manouvreren op smalle paadjes, em op zijn plek zetten, bochtje achteruit en zo.. ging allemaal prima.
Aangekomen op ’t Stien ’n Boer in Haaksbergen hadden we meteen onze oude routine te pakken: Wil ging aan de slag met de stroom en de gasfles en ik ging de stoelen klaarzetten en koffie zetten.
Die dag hebben we uitgevist hoe alles omgezet wordt van accu naar stroom, waar welk knopje voor was op het bedieningspaneel enz. Daarna de bar opgezocht voor een pilsje (Wil) en een droge witte wijn (ikke) en Huupie een sms gestuurd. De camping bekeken, in de snackbar een frietje gegeten en ’s avonds de route voor de volgende dag zitten plannen. (dat is een leuke bezigheid, en tevens noodzakelijk, want ik had een checklist gemaakt zodat ik niks zou vergeten. Alles op de checklist inderdaad ingepakt, helaas vergeten de PDA op de checklist te zetten, dus die lag nog thuis in de kast.)

Dag 2 (maandag 9 april 2007): naar Dokkum.

’s Ochtends lekker versgebakken broodjes op ’t Stien ’n Boer genuttigd, een heerlijk hete douche (5 min. Voor 20 eurocent) genomen en weer op weg. (in de camper kan je ook douchen, maar als de douches op de camping ruim en schoon zijn, doe ik dat liever dan in zo’n klein badkamertje in de camper).
Een hele mooie rit gehad door allerlei kleine dorpjes.
Het ACSI-gidsje wat we gekocht hadden (6,50) bleek een goeie investering. Je krijgt dan een pasje, en in voor- en naseizoen kan je dan met korting op een hoop campings verblijven. Tevens goeie info over of er camperplaatsen zijn en voorzieningen om je schoonwatertank te vullen en je vuilwatertank te legen, want dat kan niet op elke camping.
Onderweg ergens een Aldi tegengekomen en weer voorraad ingeslagen.
In Grijpskerk Miss Loud gebeld of ze thuis was, en daar een pitstop gemaakt en lekker koffie gedronken. En tjonge, wat woont zij mooi daar, uitzicht over de weilanden en aan de voorkant is de dijk. Ze woont zoals mensen hier in de polder wonen, heerlijk vrij…
Toen door naar Dokkum. Heel apart: doorgaans liggen campings wat afgelegen, deze lag midden in het centrum. We zouden die dag de luifel/voortent uitproberen, maar we kwamen rond 17.30 pas aan en besloten Dokkum in te gaan. Daar in een eetcafé een Irish Coffee gedronken en wat rondgewandeld. Dokkum is een mooi plaatsje met mooie geveltjes en zo.
Gekookt, route voor de dag erna bepaald (overnachting wordt Hoorn) en verder ben ik vet ingemaakt door Wil met duizenden.
O, en we kregen de kachel niet aan (het koelde die avond hard af). Waakvlam ging wel branden, maar zodra je losliet ging ie weer uit. Dus daar moeten we nog ff naar laten kijken. We hebben de camper toen maar verwarmd op de ouderwetse manier: gaspitje aan…

Dag 3 (dinsdag 10 april 2007): naar Hoorn.

Weer de N-wegen en tussendoor de afsluitdijk. Was weer een mooie rit.
De camping was geen aanrader, die lag tussen de snelweg en de spoorweg in.

Stoeien met de voortent, waarschijnlijk tot groot vermaak van de achterburen.
Het zit zo: die luifel is kippie simpel, die zit aan de camper vast (Omnistor 5800), die trek je uit, pootjes uitklappen en hij staat. Maar: er zitten ook 2 zijstukken en een voorstuk bij (Safari Room), zodat je er een complete voortent van kan maken. Nou waren de vorige eigenaars nogal rommelaars, en er zaten méér stokken bij dan we nodig hadden, waarschijnlijk van een andere tent of zo, dus het was een heel gepuzzel wat nou bij wat hoorde en welke stangen aan welke kant moesten. De stangen leken ook te groot… totdat we erachter kwamen dat er een veer binnenin zat. Ooooo…. En toen was het een kwestie van samen die veer indrukken, stang op zijn plaats en loslaten, he he…
Die voortent is een mooi ding, maar als je ergens maar 1 dag blijft en het is mooi weer, dan is een luifel voldoende, hebben we al besloten.

Dag 4: (woensdag 11 april 2007) Naar huis.

We besloten over de snelweg terug te gaan. Eens kijken hoe dat beviel, het kilometer-vreten (voor straks als we naar Frankrijk gaan, over de tolwegen). Dat schoot flink op, we waren rond het middaguur al bij de Mac in Den Bosch. Maar wat onderweg zijn betreft is binnendoor rijden natuurlijk veeeeel leuker!
Zo, tot zover de noot over onze eerste proef-vakantie.